Όταν η Μέρκελ συνάντησε τον…Μιτεράν

Άσχημα άρχισε για την Γερμανίδα καγκελάριο το επίσημο διήμερο ταξίδι της στο Παρίσι καθώς - σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων- αποκάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ, Φρανσουά...Μιτεράν. 

Βέβαια,οι δύο Φρανσουά έχουν κάτι κοινό: Το όνομα, τον Σοσιαλισμό και την προεδρεία. Ο Μιτεράν διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από τις 2 Μαΐου 1981 έως τις 17 Μαΐου 1995. Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1996. Ο Φρανσουά Ολάντ είναι από τις 15 Μαΐου 2012 ο 24ος Πρόεδρος της Γαλλίας.

H Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος εξέτασαν, κατά τη συνάντησή τους, ιδέες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, ενώ μίλησαν και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ανάτπυξης και της εργασίας των νέων.

Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στον διορισμό ενός επικεφαλής "πλήρους απασχόλησης" στο Eurogroup , ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ. 

"Σχετικά με την διάρθρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, συμφωνήσαμε να γίνονται περισσότερες σύνοδοι του Γιούρογκρουπ, με έναν πρόεδρος της Ευρωομάδας,ο οποίος θα είναι πλήρους απασχόλησης και με ενισχυμένες εξουσίες", δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων.  

Από την πλευρά της, η Μέρκελ τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερος οικονομικός συντονισμός μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, που έχουν εισάγει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με παράλληλη περικοπή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, στις οποίες δεν συμπεριέλαβε όμως τη Γαλλία.

"Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία δύο ακόμη χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3,0% του ΑΕΠ. Σε συνδυασμό με αυτό είναι και η προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτά πάνε χέρι-χέρι", επισήμανε η Μέρκελ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τη διετή παράταση που έλαβε η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και ενώ η Γερμανία υιοθετεί πιο ήπια στάση αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή.