Οδηγίες προς… Κινέζους ναυτιλλομένους: Να φέρεστε ευπρεπώς

Πλαστογραφούν πιστοποιητικά γάμου με στόχο να εξασφαλίσουν εκπτώσεις για ταξίδι του μέλιτος στις Μαλδίβες, επιτρέπουν στα παιδιά τους να αφοδεύουν στο πάτωμα αεροδρομίων, φτύνουν, ρυπαίνουν δημόσιους χώρους, παρακάμπτουν τους άλλους στις ουρές, καταστρέφουν ιστορικά μνημεία...

Αυτά και άλλα πολλά αποδίδονται συχνά σε Κινέζους τουρίστες που θεωρούνται από τους πιο αγενείς τουρίστες.

Γι' αυτό και η κινεζική κυβέρνηση διοργανώνει ειδικά σεμινάρια προς όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό προκειμένου να φέρονται ευπρεπώς.

Πολλά περιστατικά που αφορούν κακή συμπεριφορά Κινέζων τουριστών στο εξωτερικό έχουν γίνει γνωστά στη χώρα χάρη στα ιστολόγια και έχουν προκαλέσει οργή και αποστροφή στην κοινωνία.

Ενώ στο παρελθόν τέτοιου είδους πληροφορίες συνήθως χαρακτηρίζονταν ως αναίτιες επιθέσεις εις βάρος των καλοκάγαθων κινέζων τουριστών, οι πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται πως προέκυψε αυτή η κακή συμπεριφορά.

"Το ταξίδι στο εξωτερικό είναι μία νέα πολυτέλεια. Οι Κινέζοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα, συγκρίνουν ο ένας την κατάσταση του άλλου και κάνουν επίδειξη. Πολλοί κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν στο εξωτερικό και συχνά είναι άπειροι και δεν γνωρίζουν τους κανόνες που ισχύουν στο εξωτερικό", εξηγεί ο Λιου Σιμίν, ερευνητής του Τουριστικού Ερευνητικού Κέντρου της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Πρόσφατα, όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι ένας 15χρονος Κινέζος χάραξε το όνομά του σε έναν. . . ναό 3.500 ετών στο Λούξορ της Αιγύπτου, προκλήθηκε τόσο μεγάλος σάλος ώστε το ζήτημα να τεθεί από δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η κακή συμπεριφορά κινέζων τουριστών προκαλεί αμηχανία στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να προβάλει την εικόνα της πολιτισμένης και καλοπροαίρετης ανερχόμενης δύναμης, ο αυξανόμενος πλούτος της οποίας μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον υπόλοιπο κόσμο.