“Ένοχα” τα φυτοφάρμακα για την εμφάνιση Πάρκινσον

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Για τη νέα μελέτη ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο San Matteo στην Ιταλία ανέλυσαν δεδομένα από 104 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1975 και 2011 και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των φυτοφαρμάκων και της νόσου του Πάρκινσον.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα αύξανε κατά 58% τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, ενώ τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν έκθεση σε φυτοφάρμακα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπασχαν από την νόσο.  

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης ορισμένα φυτοφάρμακα – όπως αυτά που “σκοτώνουν” τα παράσιτα των φυτών και τους μύκητες - ήταν συνδεδεμένα με διπλασιασμό του κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον.  

“Τα ευρήματα αυτά βέβαια ισχύουν περισσότερο για γεωργικούς εργάτες οι οποίοι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα σε τακτική βάση - όχι κατ 'ανάγκην για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα ζιζανιοκτόνα στα σπίτια τους”, τόνισε o Δρ James Bower, νευρολόγος από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα φυτοφάρμακα ή - τουλάχιστον – θα πρέπει να φορούν την κατάλληλη προστασία κατά το χειρισμό των χημικών ουσιών. “Η χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού και η συμμόρφωση με αυτόν συνιστάται και ειδικά  σε υψηλού κινδύνου κατηγορίες εργασιών όπως η γεωργία” προσέθεσε ο επικεφαλής της έρευνας  Δρ. Emanuele Cereda.  

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, ορισμένα φυτοφάρμακα μπορεί να επηρεάζουν τη λειτουργία των κυττάρων και να “ευνοούν” την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο η νόσος του Πάρκινσον δεν προκαλείται από ένα πράγμα και τα φυτοφάρμακα, αποτελούν μόνο έναν από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου.