60 χρόνια από την “κατάκτηση” του Έβερεστ

Το πρωί της 29ης Μαΐου του 1953, ένας μικροκαμωμένος Νεπαλέζος και ένας πανύψηλος Νεοζηλανδός πάτησαν στη κορυφή

Η είδηση της κατάκτησης του Έβερεστ από το Νεοζηλανδό Έντμουντ Χίλαρι και τον Σέρπα Τένζινγκ Νόργκεϊ στις 29 Μαΐου, έφτασε στη Μ. Βρετανία την 1η Ιουνίου 1953, παραμονή της ενθρόνισης της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' .  Επικεφαλής της αποστολής τους ήταν ο βρετανός συνταγματάρχης Τζον Χαντ, γιαυτό και η Μεγάλη Βρετανία θεωρεί το γεγονός εθνική επιτυχία και ξεσπά σε πανηγυρισμούς.

Το Έβερεστ - Τσομολάνγκμα κατά τους θιβετιανούς μοναχούς ή αλλιώς Μητέρα του Σύμπαντος - πλέον δεν ήταν το άβατο βουνό και οι δύο ορειβάτες φρόντισαν να αφήσουν στην κορυφή μια σοκολάτα, για να εξευμενίσουν και να ευχαριστήσουν τους θεούς και τα πνεύματα του βουνού.

Σήμερα, στο Κατμαντού η 29η Μαΐου αποτελεί εθνική επέτειο, εξ ου και έγιναν πανηγυρικές εκδηλώσεις, με εμβατήρια και λουλούδια στο μνημείο των δύο ορειβατών . Το Νεπάλ γιόρτασε το γεγονός τιμώντας του δυο ορειβάτες καθώς και όλους όσους έκτοτε έχουν ακολουθήσει και συνεχίσει να ακολουθούν τα χνάρια τους.

Ανάμεσα στους τιμηθέντες ήταν και ο Ιταλός Ρέινολτ Μέσνερ, ο οποίος έγινε ο πρώτος ορειβάτης που ανέβηκε επάνω χωρίς να χρησιμοποιήσει μποτίλια οξυγόνου καθώς και ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος κατέκτησε τις 14 υψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Επίσης τιμήθηκαν οι συγγενείς των πρώτων ορειβατών.