Ρήγμα στην τρικομματική βλέπει ο ξένος τύπος

Ρήγμα στην τρικομματική με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο βλέπει ο ξένος τύπος.

"Η πίεση για αντιρατσιστικό νομοσχέδιο οδηγεί σε ρήγμα τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό", σχολιάζουν οι New York Times και συμπληρώνουν ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί "η άνοδος της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα έχει ανοίξει ρήγμα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό... και έχει πυροδοτήσει την πιο έντονη διαμάχη στο εσωτερικό της". Η κίνηση των δύο μικρότερων εταίρων να προχωρήσουν με πρόταση νόμου χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνει, "αψηφά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά".

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του βρετανικού Guardian ο οποίος τονίζει ότι το νομοσχέδιο έχει δημιουργήσει "καταιγίδα και εντός των παραδοσιακά συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας". Ο νόμος στοχεύει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού αλλά "το μόνο που κατάφερε ήταν να υπογραμμίσει τις διαφορές μεταξύ των συντηρητικών της πλειοψηφίας και των αριστερών και κεντροαριστερών εταίρων τους" γράφει ο Guardian.

Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στην Χρυσή Αυγή: Το κόμμα έχει "πάρει πιο επιθετική στάση", γράφει, "παίρνοντας θάρρος από την ανοδική δυναμική της".