Κένυα: Οι βουλευτές ψήφισαν να μην κοπεί ο μισθός τους

Δεν θα μας κόψουμε τους μισθούς μας... γιατί μπορούμε! Κάπως έτσι φαίνεται να απαντούν οι βουλευτές στην Κένυα που έχουν και... το καρπούζι και το μαχαίρι!

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 1ης Μαρτίου, ειδική κυβερνητική επιτροπή στην Κένυα αποφάσισε την περικοπή των μισθών των βουλευτών της χώρας σχεδόν κατά 40%.

Η Επιτροπή Μισθών και Αποδοχών, μια ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία, συστάθηκε βάσει του νέου Συντάγματος και έχει επιφορτιστεί κυρίως με τον καθορισμό των αποδοχών στην δημόσια διοίκηση. Η επιτροπή αυτή μείωσε τις μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών σε 532.000 σελίνια Κένυας (περίπου 4.800 ευρώ) από 851.000 σελίνια Κένυας (περίπου 7.500 ευρώ) που λάμβαναν οι βουλευτές της προηγούμενης βουλής.

Ο κατώτατος μισθός για τους ανειδίκευτους εργάτες στην Κένυα δεν ξεπερνά τα περίπου 9.800 σελίνια (90 ευρώ).

Ωστόσο, οι βουλευτές ψήφισαν νομοσχέδιο με το οποίο ακυρώνεται η απόφαση αυτή της Επιτροπής, η οποία είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αψηφώντας τις επικρίσεις του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος εξελέγη επίσης τον Μάρτιο, όπως και μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

"Δεν είμαστε καθόλου άπληστοι (...) κανείς δεν έχει την εξουσία να μειώσει τους μισθούς μας", δήλωσε ο βουλευτής Ουίλιαμ Σεπτούμο παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο και χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής αυτής "αντισυνταγματική".