Μπλε, το πιο ζεστό χρώμα: Η ταινία που λάτρεψαν οι Κάννες

Στην τελετή λήξης του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών ο πρόεδρος της Επιτροπής Στίβεν Σπίλμπεργκ έδωσε τον Χρυσό Φοίνικα σε μία ξεχωριστή ερωτική ταινία μυθοπλασίας, καλώντας εκτός από τον σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς και τις δύο πρωταγωνίστριες Αντέλ Εξαρχόπουλος και Λέα Σεϊντού για την παραλαβή του βραβείου.

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κριτική Επιτροπής δήλωσε: "Νιώσαμε ευλογημένοι που ήμασταν σ' αυτή τη θέση για να δούμε πρώτοι αυτή την υπέροχη ιστορία αγάπης. Μαγευτήκαμε από την σκηνοθεσία και από τις ευφυείς ερμηνείες. Πάνω από όλα, από τον τρόπο που ο σκηνοθέτης παρατηρούσε τους χαρακτήρες του - τους άφηνε να αναπνέουν".

Τις εντυπώσεις έκλεψε η ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα 19χρονη ηθοποιός, Αντέλ Εξαρχόπουλος με τη συγκλονιστική ερμηνεία της στον ομώνυμο ρόλο, η οποία απέδειξε πως δίκαια αποτελεί το πρόσωπο του 66ου Φεστιβάλ, ενώ ήδη γίνεται λόγος για την επόμενη μεγάλη σταρ του γαλλικού σινεμά.

Το “Μπλε, το πιο ζεστό χρώμα” απέσπασε και το Βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, την προτελευταία μέρα του Φεστιβάλ, ενώ αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η γνώμη της Επιτροπής συμπίπτει με αυτή της Ένωσης Κριτικών.

Η υπόθεση της ταινίας είναι: Η Αντέλ, είναιμαθήτρια λυκείου, 15 χρονών, ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος, χωρίς ποτέ να της προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ερωτική ένταση που λαχταρά να ανακαλύψει. Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Έμμα (Léa Seydoux), ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη. Η Έμμα βοηθά την Αντέλ όχι μόνο να ανακαλύψει τη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση αλλά και να προσδιορίσει τη ταυτότητα της σαν ενήλικη γυναίκα.

Για την ταινία: Ο Abdellatif Kechiche για ακόμη μια φορά μετά το "Games of Love and Chance" επιστρέφει στην εξερεύνηση της εφηβικής περιόδου και των πρώτων ερωτικών ανακαλύψεων. Η σκηνοθετική του μαεστρία, επιβεβαιώνεται στη δημιουργική διαχείριση της χρονικής διάρκειας της ταινίας, η οποία επιτρέπει όχι μόνο την εξέλιξη των χαρακτήρων, αλλά και την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων και εντάσεων.

Ακολουθεί το trailer: