Το στρες μας “κολλάει” στις παλιές μας συνήθειες

Οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουμε φαίνεται ότι δεν μας “ρίχνουν” μόνο στο πότο ή το φαγητό, αλλά μπορεί να ενισχύσουν και τις υγιεινές μας συνήθειες, όπως το γυμναστήριο, αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη.  

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας εξέτασε τη συμπεριφορά 65 φοιτητών κατά τη διάρκεια μιας εξεταστικής περιόδου, για να αξιολογήσουν την δύναμη της θέλησης σε καταστάσεις έντονου άγχους. Διαπίστωσαν ότι, κατά τις περιόδους εξετάσεων, όταν οι φοιτητές ήταν αγχωμένοι και είχαν έλλειψη ύπνου, είχαν την τάση να “κολλούν” στις παλιές τους συνήθειες είτε αυτές ήταν καλές είτε κακές, καθώς βέβαια δεν είχαν και την ενέργεια για να ξεκινήσουν κάτι καινούριο.  

Για παράδειγμα εκείνοι που έτρωγαν γλυκά ή ντόνατς για πρωινό, έτρωγαν ακόμη περισσότερο πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια εξετάσεων αλλά το ίδιο ίσχυε και για όσους έτρωγαν πλιγούρι ή βρώμη. Επίσης όσοι είχαν την συνήθεια να πηγαίνουν γυμναστήριο, το έκαναν πιο έντονα κατά την διάρκεια των εξετάσεων.  

“Όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, διαμορφώνουμε μια στρατηγική που σχετίζεται με τα κίνητρά μας και τον αυτο-ελέγχο. Αλλά αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι το πώς θα ξεκινήσουμε κάποιες νέες συνήθειες, γιατί οι συνήθειες παραμένουν ακόμα και όταν είμαστε κουρασμένοι ή δεν έχουν την ενέργεια για να ασκήσουμε αυτοέλεγχο", δήλωσε ο καθηγητής Γουέντι Γουντ.  

Το πιο σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι οι συνήθεια, για αυτό πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα δημιουργήσουμε υγιείς και παραγωγικές συνήθειες.