Τα μαζεύουν τώρα για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Μετά από την κατακραυγή του κόσμου, τις έντονες διαμαρτυρίες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την απόφαση να κατατεθούν φέτος όλες οι φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονικά, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε με εγκύκλιο που εξέδωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ή κρίνεται αναγκαίο από τον προϊστάμενο της Εφορίας, θα μπορεί ο φορολογούμενος να κάνει τη δήλωσή του και χειρόγραφα.

Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι το εξής: Μήπως ουσιαστικά με αυτήν την απόφαση ακυρώνεται στην ουσία το υποχρεωτικό της ηλεκτρονικής υποβολής για τους συνταξιούχους, αφού η αδυναμία υποβολής της δήλωσης μέσω Διαδικτύου δεν μπορεί να αποδειχθεί αντικειμενικά και άρα υπάρχει το ενδεχόμενο όλοι οι συνταξιούχοι να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα αυτή;

Με παρέμβασή του στο δελτίο του Mega, ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ο έφορος θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει αν ο λόγος για τον οποίο ο φορολογούμενος ζητά να καταθέσει χειρόγραφη δήλωση είναι σοβαρός, σημειώνοντας ότι και η ανικανότητα κάποιου να συνδεθεί στο Internet και να καταθέσει όπως προβλέπεται τη δήλωσή του μπορεί να θεωρηθεί σαν αδυναμία που δικαιολογεί την εξαίρεση.

Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων έχει έρθει σε επαφή με το ΙΚΑ και έχει αποκτήσει τα απαραίτητα στοιχεία για τους συνταξιούχους του Ταμείου, τα οποία θα φορτωθούν στην εφαρμογή TAXISNET, ενώ θα “κυνηγήσει”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και τα υπόλοιπα ταμεία, ώστε να φορτωθούν απευθείας στο σύστημα τα στοιχεία και να μην περιμένουν οι συνταξιούχοι να λάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις από τα ταμεία τους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί με τους κλειδάριθμους, καθώς πολλοί φορολογούμενοι σπεύδουν μαζικά να τους βγάλουν, υπογράμμισε πως είχαν σταλεί με επιστολές 400.000 κλειδάριθμοι σε ισάριθμους φορολογούμενους, από τους οποίους μόνο ένα 10% τους ενεργοποίησε και οι υπόλοιποι αγνόησαν τις επιστολές.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε εξάλλου πως φέτος γίνονται πολύ περισσότερες διασταυρώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αν και παραδέχτηκε πως θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πιο γρήγορα, δεν αληθεύει το ότι ο μηχανισμός του οικονομικού επιτελείου ήταν ανέτοιμος για την υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων.

Διαβάστε ακόμα: Άνοιξε το Τaxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις