Το πρόγραμμα Erasmus γλίτωσε από τις περικοπές της ΕΕ

Η μάχη που έδωσαν πολλοί διάσημοι Ευρωπαίοι για να διασωθεί από τις περικοπές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρόγραμμα Erasmus, που αφορά τη δια βίου μάθηση και την κινητικότητα των φοιτητών, απέδωσε τελικά καρπούς, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκε η απαραίτητη χρηματοδότηση για να συνεχιστεί η λειτουργία του.

Το πρόγραμμα Erasmus μέχρι σήμερα έχει δώσει την ευκαιρία σε πάνω από 3 εκατομμύρια φοιτητές από όλες τις χώρες τις ΕΕ να σπουδάσουν για ένα χρόνο σε μια άλλη χώρα και να έρθουν έτσι σε επαφή με μια άλλη γλώσσα και κουλτούρα. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1987, μόνο κατά την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έστειλε 270.000 νεαρούς Ευρωπαίους να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Λόγω της λιτότητας και των περικοπών, ωστόσο, η χρηματοδότηση του προγράμματος περιορίστηκε σημαντικά, τόσο που ο προϋπολογισμός του για το 2012 παρουσίαζε έλλειμμα 90 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά από πιέσεις που άσκησαν τόσο οι φοιτητές όσο και προσωπικότητες με ιδιαίτερη αίγλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2014-20 θα δοθούν για την εκπαίδευση και περίπου 1,5 δισ. από αυτά τα χρήματα αφορούν το Erasmus.

Τα τελευταία χρόνια το Erasmus έχει αναδειχθεί, εκτός των άλλων, σε αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά.