Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Οι στατίνες μπορεί να αποτελούν φάρμακο για την καρδιά, ωστόσο φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal. Οι στατίνες είναι μία ομάδα φαρμάκων που συνταγογραφούνται για να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, ηλικίας άνω των 66 ετών, για να δουν την συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ανθρώπων που παίρνουν διάφορες στατίνες.  Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι οι στατίνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 22% σε σύγκριση με άλλα φάρμακα.

“Βρήκαμε ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ατορβαστατίνη, ροσουβαστατίνη ή σιμβαστατίνη είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν πραβαστατίνη. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους τον κίνδυνο αυτό, προτού χορηγήσουν θεραπεία με στατίνες σε μεμονωμένους ασθενείς”, τόνισαν οι ερευνητές.

Από την άλλη πλευρά όμως, το συνολικό όφελος των στατινών αντισταθμίζει σαφώς τον πιθανό κίνδυνο του διαβήτη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες. "Αν και αυτή η μελέτη δείχνει αυξημένο κίνδυνο των ηλικιωμένων να αναπτύξουν διαβήτη κατά τη λήψη ορισμένων στατινών, άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό και η εθνικότητα μπορεί παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη ”, δήλωσε ο Δρ. Μορίν Ταλμπότ από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.