Η καλή πλευρά…των καρκινικών κυττάρων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του East Anglia ανακάλυψαν την καλή πλευρά των καρκινικών κυττάρων τα οποία φαίνεται ότι απελευθερώνουν μερικά ένζυμα τα οποία δρουν προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.  Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biological Chemistry, αποκαλύπτει ότι η μήτρα του ενζύμου μεταλλοπρωτεϊνάση-8 (MMP-8) θα μπορούσε να ενεργεί ως το "καλό παιδί", προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για την εντόπιση του όγκου. Από την μελέτη φάνηκε ότι οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι του μαστού είχαν περισσότερο από αυτό το ένζυμο, είχαν καλύτερη εξέλιξη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού που παρήγαγαν το ένζυμο MMP-8 , τα ανάγκαζε να παράγουν και δύο άλλα φλεγμονώδη ένζυμα τα IL-6 και IL-8, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την ανάπτυξη του όγκου. Ωστόσο η νέα αυτή μελέτη καταδεικνύει ότι τα καρκινικά κύτταρα του μαστού που παράγουν υπερβολική ποσότητα του ενζύμου MMP-8 από τα καρκινικά κύτταρα δεν επιβιώνουν μακροπρόθεσμα.

"Το ένζυμο MMP-8 δίνει σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο στη συνέχεια ενεργοποιείται για να επιτεθεί στον όγκο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επεξήγηση της προστατευτικής λειτουργίας του ενζύμου", δήλωσε ο καθηγητής Ντίλαν Έντουαρντς.

Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η μελέτη σχετικά με το πώς το MMP-8 μπορεί να παίξει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δουν αν τα ένζυμα που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα προειδοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.