Χ. Στυλιανίδης: Η Κύπρος δεν είναι χώρα ξεπλύματος χρήματος

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι χώρα “ξεπλύματος” μαύρου χρήματος έστειλαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, όσο και η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, με σημερινές τους δηλώσεις.

“Έχουμε το πιστοποιητικό γι' αυτό”, υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των εκθέσεων των οίκων Moneyval και Deloitte. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπήρξε προσπάθεια συκοφάντησης της Κύπρου από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης με διαστρεβλωμένη παρουσίαση των εκθέσεων των δύο οίκων, ενώ υποστήριξε ότι στις πρόσφατες επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πήρε θετικές απαντήσεις όσον αφορά την εικόνα της Κύπρου.

“Πιστεύω ότι έχουν αρθεί όλες οι αρνητικές εντυπώσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου σε επίπεδο πολιτικών παραγόντων”, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας με την οποία διαψεύδονταν δημοσιεύματα σε ξένες εφημερίδες ως διαστρεβλωμένα, τόνισε ότι η ανακοίνωση αποτελούσε μια απάντηση σε συκοφαντίες που έπρεπε να δοθεί.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, που χαρακτήρισε “συνωμοσία κατά της Κύπρου” από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαίους αξιωματούχους την απόκρυψη από την τρόικα των εκθέσεων των οίκων Moneyval και Deloitte, με τις οποίες απορρίπτονται οι ισχυρισμοί για “ξέπλυμα” χρήματος και οι εντυπώσεις ότι η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο. “Είναι ντροπή, διότι τα γεγονότα βοούν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ομήρου. Επίσης, αξίωσε την αποκατάσταση των αυθαίρετων και άδικων μέτρων, όπως υλοποιήθηκαν με τις αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες, όπως είπε, στερούνται οποιασδήποτε νομικής και οικονομικής βάσης.