Οι κατσαρίδες… σιχάθηκαν τη ζάχαρη για να επιβιώσουν

Ένα εκπληκτικό πρότυπο εξελικτικής “δεινότητας” αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι κατσαρίδες. Εκτός από το γνωστό “είναι οι μόνες που θα επιβιώσουν από έναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο”, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, τα έντομα αυτά ανέπτυξαν μια αποστροφή προς τη ζάχαρη για να επιβιώσουν.

Αυτό δείχνει νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Science.

Οι εξολοθρευτές εντόμων άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 να χρησιμοποιούν γλυκόζη, μια μορφή ζάχαρης, για να καλύπτουν τα δηλητηριασμένα δολώματα και να εξοντώνουν τις κατσαρίδες που αποτελούν πηγή ασθενειών.

Ωστόσο επτά ή οκτώ χρόνια μετά, το δηλητήριο έπαψε να είναι αποτελεσματικό. Οι πληθυσμοί των κατσαρίδων άρχισαν να πολλαπλασιάζονται γρήγορα, κάνοντας τους επιστήμονες να απορούν.

Όπως διαπίστωσαν οι μελετητές, οι κατσαρίδες δεν είχαν γίνει ανθεκτικές στα εντομοκτόνα, αλλά απλούστατα αρνούνταν να φάνε δολώματα που περιείχαν γλυκόζη. Η αποστροφή αυτή είχε κληρονομική γενετική αιτία που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά.

Ως τότε η μάχη των εξολοθρευτών με τα έντομα αυτά αφορούσε την ικανότητά τους να αναπτύσσουν αντίσταση στα εντομοκτόνα.

Η εν λόγω έρευνα δείχνει πράγματι πως αυτή η "κούρσα των εξοπλισμών" περιλαμβάνει επίσης την αντίσταση στη συμπεριφορά σε ορισμένους τύπους τροφής, στην προκειμένη περίπτωση τη ζάχαρη, εξηγεί ο Κόμπι Σαλ, καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος συνυπογράφει επίσης τις εργασίες αυτές.