Παίρνει πίσω τις προτάσεις της για το σερβίρισμα του λαδιού η Κομισιόν

Η σκληρή κριτική που δέχτηκε η Κομισιόν για την πρότασή της να απαγορευθούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 τα παραδοσιακά δοχεία και μπωλ λαδιού στα εστιατόρια και να επιβληθούν στη θέση τους σφραγισμένα μπουκάλια, με το αιτιολογικό ότι τα μπουκάλια που δεν επαναχρησιμοποιούνται προστατεύουν τους καταναλωτές από το νοθευμένο ελαιόλαδο, φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς.

Η Κομισιόν απέσυρε τελικά τις προτάσεις αυτές, λόγω των έντονων αντιρρήσεων που προέβαλαν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, κυρίως αυτά του Βορρά, τα οποία υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην προστασία των ελαιοπαραγωγικών χωρών του νότου.

"Αποφάσισα να αποσύρω τις προτάσεις κανονισμού, καθώς δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα", δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Ντάσιαν Σιόλος. Σύμφωνα με τον Σιόλος, την πρόταση της Κομισιόν αποδέχθηκαν μόνο 15 κράτη-μέλη, ενώ μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών την καταψήφισαν.

Ωστόσο, ο επίτροπος ανακοίνωσε την πρόθεση της Κομισιόν να επαναφέρει νέες προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου, οι οποίες θα λαμβάνουν υπ' όψιν τις θέσεις όλων των χωρών-μελών.