Μέσω SPD και “Προοδευτικής Συμμαχίας” η κόντρα Βενιζέλου-Παπανδρέου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα του Ευ. Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου που από τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκε στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

Σήμερα ετάρτη, αρκετούς ξένους ηγέτες και δεκάδες υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο υποδέχονται στη Λειψία οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες για την ιδρυτική διάσκεψη της "Προοδευτικής Συμμαχίας", με την οποία κορυφώνονται οι εορτασμοί για τα 150 χρόνια του γερμανικού κόμματος. Σήμερα το απόγευμα, οι ξένες αντιπροσωπείες θα συμμετέχουν στην ιδρυτική διάσκεψη της "Προοδευτικής Συμμαχίας". Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπως και άλλοι εννέα ξένοι ηγέτες. Το παρών για τα γενέθλια του αρχαιότερου εν ζωή γερμανικού κόμματος θα δώσουν και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως και ο γερμανός πρόεδρος Γιοαχίμ Γκάουκ. Ανάμεσα στους ξένους συμμετέχοντες θα βρίσκονται στελέχη από την Κίνα μέχρι την αμερικανική ήπειρο.

Η "Προοδευτική Συμμαχία", ωστόσο, έχει κορυφώσει την αντιπαράθεση μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) και του (SPD), όπως φάνηκε και με την ανοικτή επιστολή του Γ. Παπανδρέου μια μέρα πριν από τη συνάντηση. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος προσκλήθηκε να παραστεί στην επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του SPD με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού και όχι του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν προτίθεται να μεταβεί στη Λειψία, κάνοντας λόγο και για "προσωπικές επιθέσεις". Στις εκδηλώσεις, πάντως, θα παραστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα μετέχει και στο εγχείρημα της "Προοδευτικής Συμμαχίας"...