Σε ένα event στην έδρα της, στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον, η Microsoft παρουσίασε τη νέα ενσάρκωση της εμβληματικής της παιχνιδοκονσόλας Xbox One.
Πρόκειται, σύμφωνα με το thegang.gr, την "εναρμόνιση" όλων των υπηρεσιών ψυχαγωγίας που μπορεί κανείς να φανταστεί στο σαλόνι του, σε ένα κουτί. Το Xbox One είναι ένα μονολιθικό κατασκεύασμα που θυμίζει συνδυασμό VHS από τα 80s με κουτί από PC - λογικό, μιας και η αρχιτεκτονική του, όπως και αυτή του PS4, πλησιάζει περισσότερο σε ένα super PC, παρά σε μια παιχνιδοκονσόλα. Δηλαδή, ένα all-in-one μηχάνημα, που θα προσφέρει "απλή, άμεση και πλήρη εμπειρία".
Το σώμα
Οι πληροφορίες θέλουν να διαθέτειnative 64-bit αρχιτεκτονική,8πύρηνη CPU, 8GB RAM και πέντε δισεκατομμύρια transistors που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν gaming και υπηρεσίες ψυχαγωγίας. Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι 500 GB και θα τον χρειαστεί, καθώς όλα τα παιχνίδια θα εγκαθίστανται υποχρεωτικά και κατόπιν, δεν θα χρειάζεται να βρίσκεται το δισκάκι στην κονσόλα για να παίξετε. Όπως και στο PS4, θα μπορείτε να ξεκινήσετε να παίζετε το παιχνίδι την ώρα που εγκαθίσταται, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ο τρόπος που λειτουργεί είναι, περίπου, ως εξής: το One λειτουργεί σαν τρεις εικονικές συσκευές, η μία εκ των οποίων αναλαμβάνει να διαχειρίζεται τις άλλες δύο: μία "shared" συσκευή, η οποία βασίζεται στα Windows και αναλαμβάνει τις δραστηριότητες του Kinect, του Skype και γενικώς οτιδήποτε μη-gaming, και μια "exclusive" συσκευή, η οποία είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στα games. Και οι δύο συσκευές λειτουργούν ταυτόχρονα, με την κύρια συσκευή να αναλαμβάνει να αλλάζει ανάμεσα στις δύο με ευκολία και, κυρίως, ταχύτητα.
Το νέο χειριστήριο διαθέτει νέα τεχνολογία που προσφέρει force feedback, με δόνηση ακόμη και στις σκανδάλες, επιτρέποντας περισσότερες λειτουργίες. Το Xbox SmartGlass, η εφαρμογή που συνδέει το Xbox με το smartphone και την ταμπλέτα σας, θα είναι παρούσα στο Xbox One, και μάλιστα, όπως ισχυρίζεται η Microsoft, η mobile συσκευή σας θα συμπεριφέρεται "σαν να είναι μέρος της κονσόλας".
Σημαντικό τμήμα του Xbox One θα είναι το cloud, καθώς η Microsoft σκοπεύει να έχει 300 χιλιάδες servers online για την κονσόλα, που θα αναλαμβάνουν την αποθήκευση saves και άλλου περιεχομένου, αλλά και της πρόσθετης υπολογιστικής ισχύος, όπου και όταν χρειάζεται.
Το Kinect 2.0 θα περιλαμβάνεται σε κάθε συσκευασία Xbox One, αν και δεν θα αποτελεί τμήμα της κονσόλας, αλλά περιφερειακό. Πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του περίφημου αισθητήρα/ κάμερας/ ανιχνευτή κίνησης, που πλέον αναγνωρίζει και κατανοεί πολύ καλύτερα το ανθρώπινο σώμα που βλέπει μπροστά του, υποστηρίζει εικόνα 1080p και καταλαβαίνει πολύ καλύτερα φωνητικές εντολές. Θεωρητικά, τουλάχιστον. Το βασικό είναι ότι το Xbox One δεν θα λειτουργεί χωρίς το Kinect, ενώ ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι το Kinect 2.0 πρέπει να "ακούει" το χώρο γύρω του συνεχώς, ακόμη κι όταν η κονσόλα είναι απενεργοποιημένη, ώστε να μπορεί να δεχτεί φωνητική εντολή. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι ηχογραφεί κιόλας, αλλά το γεγονός ότι η Microsoft θα μπορούσε, μέσω του Kinect, να συγκεντρώνει πληροφορίες για το χρήστη, τις οποίες κατόπιν μπορεί να προωθεί σε διαφημιστικές εταιρίες, εγείρει σοβαρά ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας. Η Microsoft, προς το παρόν, αρνείται ότι θα κάνει κάτι τέτοιο, πάντως.
Η ψυχή
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την εμπειρία του χρήστη; Όπως είχε υποσχεθεί, η Microsoft επέλεξε να μην δείξει παιχνίδια, αλλά κυρίως υπηρεσίες. Ο αντιπρόεδρος του IEB της Microsoft, Yusuf Mehdi, ανέβηκε στη σκηνή για να δείξει πώς το Xbox One θα μπορεί να ξεκινά κατευθείαν από το standby και να ανοίγει το dashboard, κι από κει με τη χρήση φωνητικών εντολών, έδειξε πώς η κονσόλα θα μπορεί να αλλάζει με ταχύτητα και άνεση από την αναπαραγωγή multimedia σε παιχνίδι και πάλι πίσω. Έδειξε, επίσης, το Snap Mode, με το οποίο η κονσόλα μπορεί να απεικονίζει πολλαπλές εφαρμογές την ώρα που παρακολουθείτε μια ταινία ή βλέπετε τηλεόραση, ενεργοποιώντας, π.χ. το Skype ή τον Internet Explorer σε μια μπάρα δίπλα στην κυρίως εικόνα.
Το dashboard του Xbox One μοιάζει πολύ με το τωρινό του Xbox 360, χρησιμοποιώντας τα γνωστά "πλακάκια" της Microsoft, κάνοντας το περιβάλλον να μοιάζει πολύ με τοMetro look τωνWindows 8. Θα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως η περιοχή Trending, όπου θα μπορεί κανείς να δει τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, ή τα games για τα οποία μιλά όλος ο κόσμος. Και φυσικά, θα προσφέρει υπηρεσίες live TV - σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία αυτή θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές στις οποίες θα πωλείται το Xbox One, αλλά θα απαιτεί μία ξεχωριστή συσκευή που θα συνδέεται με την κονσόλα μέσω HDMI.
Σε ό,τι αφορά στα παιχνίδια, το Xbox One υποστηρίζει έξτρα λειτουργίες που θα επηρεάζουν τον τρόπο που παίζουμε. Καταρχήν, μία λειτουργία DVR θα επιτρέπει την καταγραφή στιγμιότυπων από το παιχνίδι μας, και μια ενσωματωμένη σουίτα από εργαλεία μοντάζ θα μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βίντεο από τα παιχνίδια μας και να το μοιραστούμε - μια λειτουργία που θυμίζει την αντίστοιχη του Share button στο PS4. Λειτουργίες όπως τοSmart Match και το Living Games υπόσχονται καλύτερο και πιο "έξυπνο" match-making, ενώ, θεωρητικά, ο κόσμος του game θα "μαθαίνει" τον παίκτη και θα προσαρμόζεται στον τρόπο παιχνιδιού του, ή θα μπορεί ακόμη και να φτιάξει ένα "ghost" του, το οποίο θα αντιμετωπίζουν άλλοι παίκτες online. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη σε ποια παιχνίδια θα υποστηρίζεται αυτό το χαρακτηριστικό ή πώς ακριβώς θα λειτουργεί, πάντως.
Το περιεχόμενο
Η Microsoft υπόσχεται 15 αποκλειστικούς τίτλους για το Xbox One στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του, οκτώ από τους οποίους θα είναι εντελώς νέα franchises. Για παράδειγμα το Quantum Break, το νέο παιχνίδι της Remedy (Max Payne, Alan Wake), που μοιάζει να συνδυάζει gameplay με live action βίντεο.
Ωστόσο, το περιεχόμενο που σχετίζεται με games δεν θα περιοριστεί στη μορφή των παιχνιδιών, καθώς η επόμενη φορά που θα δούμε το Halo θα είναι με τη μορφή τηλεοπτικής σειράς. Επίσης, σε μία ανακοίνωση η οποία μάλλον αφορά μια πολύ μικρή μειοψηφία στη χώρα μας, η Microsoft θα προχωρήσει σε συμφωνία με το NFL, το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, για τη μετάδοση αγώνων, την προβολή στατιστικών και την αλληλεπίδραση με αυτά, τη δημιουργία fantasy football leagues κλπ. Σε πρώτη φάση πάντως, αυτές οι λειτουργίες μάλλον δεν θα είναι διαθέσιμες στη χώρα μας.
Αlways online και μεταχειρισμένα παιχνίδια
Τα πράγματα είναι λίγο ρευστά σε δύο καυτά θέματα που αφορούν το Xbox One. Στην παρουσίαση δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικό, αλλά "το Xbox One δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς συνδεδεμένο, αν και απαιτεί σύνδεση στο internet".
Συν τοις άλλοις, πληροφορίες λένε ότι τα παιχνίδια του Xbox One μπορούν να απαιτούν συνεχή σύνδεση στο internet, για το λόγο ότι θα μπορούν να "ξεφορτώνουν" υπολογισμούς στο cloud και θα διευκολύνουν την κονσόλα, αλλά αυτό θα είναι στην ευχέρεια των developers και των publishers και όχι υποχρεωτικό.
Σχετικά με τα μεταχειρισμένα παιχνίδια, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο τι συμβαίνει, και δίνεται η εντύπωση ότι καλά καλά ούτε η Microsoft έχει αποφασίσει ακριβώς. Η υποχρεωτική εγκατάσταση του παιχνιδιού στο σκληρό δίσκο της κονσόλας μοιάζει να υπονοεί ότι το παιχνίδι (και το δισκάκι) "δένονται" με την συγκεκριμένη συσκευή και ακούγεται ότι, για να πάρει ένας άλλος παίκτης το ίδιο δισκάκι και να το εγκαταστήσει στη δική του κονσόλα, πρέπει α) το παιχνίδι να απεγκατασταθεί από την προηγούμενη κονσόλα και β) ο νέος κάτοχος του παιχνιδιού να πληρώσει ένα ποσό για να "ξεκλειδωθεί" το παιχνίδι.
Τέλος, είναι επίσημο ότι το Xbox One δεν θα είναι backwards compatible με τα games του Xbox 360. Θα μπορείτε, ωστόσο, να μεταφέρετε το gamertag σας, μαζί με το gamerscore σας και τα achievements σας στη νέα κονσόλα, όπως και τη συνδρομή σας στο Xbox Live Gold, χωρίς να χάσετε χρήματα.
Σε κάθε περίπτωση, το Xbox One θα κυκλοφορήσει εντός της χρονιάς, άρα μέχρι τα Χριστούγεννα, σε όλο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα προηγηθεί μια περιοχή έναντι των άλλων.