Μοιάζει με θερμικό χάρτη, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάμπολτ, η οποία χαρτογραφεί τα ρατσιστικά σχόλια στο Twitter (tweets), με στόχο να εντοπίσει γεωγραφικές σχέσεις σε λόγια μίσους στις ΗΠΑ.
Η ιδέα στηρίζεται στον συνδυασμό της εφαρμογής Google's Maps με τα προκατειλημμένα tweets που συνέλεξε η ομάδα της καθηγήτριας του HSU, Δρ. Μόνικα Στέφενς. Στο πάνω μέρος του χάρτη, οι λέξεις "ομοφοβικός", "ρατσιστής" και "ανικανότητα" προσδιορίζουν εναλλακτικές απόψεις μίσους, περιγράφοντας η καθεμιά ένα φάσμα από εξαιρετικά προσβλητικούς όρους.
Οι κηλίδες στο χάρτη αντικατοπτρίζουν τις διάφορες εκφάνσεις του επιλεγμένου όρου, με αποτέλεσμα οι έντονα κόκκινες περιοχές να είναι αυτές με τα περισσότερα ρατσιστικά σχόλια, ενώ οι μπλε με τα λιγότερα.
Κατά τη συλλογή των στοιχείων, οι ερευνητές, διαβάζοντας τα tweets, τα κατηγοριοποίησαν σε θετικά, ουδέτερα ή αρνητικά και στο τέλος, συμπεριέλαβαν στο χάρτη μόνο τα αρνητικά.
Το συμπέρασμα όμως, που απορρέει, κοιτώντας το χάρτη, είναι το δύσκολο κομμάτι. Κι αυτό γιατί, φαίνεται ότι οι ρατσιστές μαστίζουν τις ΗΠΑ από το δυτικοκεντρικό τμήμα της χώρας έως την ανατολική ακτή. Σε διάστημα 11 μηνών συγκεντρώθηκαν 150.000 προσβλητικά σχόλια.
Παρόλα αυτά, η έρευνα έχει και τα τυφλά της σημεία, εφόσον δεν είναι σαφές εάν αυτές οι προσβολές μπορούν να χαραχτούν δημογραφικά. Για παράδειγμα, τα tweets που συγκαταλέχθηκαν ήταν εκείνα από ενεργούς χρήστες του Twitter και μάλιστα, απ' όσους έχουν ενεργοποιημένο το γεωγραφικό εντοπισμό (μόλις δηλαδή το 1% του συνόλου των χρηστών).
Επιπλέον, η προσέγγιση αυτή περιορίζει τον ορισμό της ρητορικής μίσους σε συγκεκριμένους ορισμούς, αγνοώντας πιο ευρείες αναφορές που πιθανόν συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο ασαφή κι αν είναι τα "κόκκινα" σημεία του χάρτη, φαίνεται ότι τα λόγια μίσους στις ΗΠΑ δεσπόζουν ανάμεσα στα social media.