Επισπεύδει την εκταμίευση 400 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα η Κομισιόν

Να επισπεύσει την εκταμίευση ποσού 400 εκατ. ευρώ εντός του 2014 προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να προτείνει σήμερα η Κομισιόν, αποσκοπώντας στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων αυτών για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεν πρόκειται ασφαλώς για νέα χρηματοδότηση, όμως πρόκειται για μία απόφαση που επιτρέπει την ευκολότερη αξιοποίηση πόρων που διατίθενται ήδη, καθώς δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο διάθεσης και απορρόφησης πόρων της ΕΕ, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο απώλειάς τους. Η συνεισφορά της ΕΕ θα αυξηθεί κατ’ ανώτατο όριο σε 95% και έτσι θα μειωθεί η απαίτηση εθνικής συγχρηματοδότησης σε μόλις 5%.

Τα μέτρα θα βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία και την Κύπρο, που επίσης θα ωφεληθούν βάσει της απόφασης με ποσά 100 και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων, να υποστηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να επενδύσουν σε καίρια έργα υποδομής.

Η πρόταση της Κομισιόν, που ζητήθηκε από κυβερνήσεις της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα σταλεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ για έγκριση.

Σχολιάζοντας την πρόταση, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν δήλωσε: “Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε έτοιμοι να δείξουμε αλληλεγγύη και ευελιξία σε αυτούς που έπληξε η κρίση, έτσι ώστε να επιστρέψουν στον δρόμο της ανάπτυξης. Η πολιτική συνοχής είναι ένα από τα κύρια εργαλεία της Ένωσης για τον σκοπό αυτόν. Τα στοχευμένα μέτρα που προτείναμε σήμερα θα βοηθήσουν αυτές τις χώρες να αξιοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις: για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας με την υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή σε αυτές πρόσβασης σε χρηματοδότηση, για την υποστήριξη των νέων για να βρουν απασχόληση και για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της έρευνας. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των οικείων χωρών αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι η πρόταση αυτή, ενώ δίνει μια ανάσα, δεν υποκαθιστά τις μεταρρυθμίσεις και την επιτάχυνση της αξιοποίησης των πόρων”.