Τι πρέπει να κάνει ο άνθρωπος όταν δεν μπορεί να καταφέρει κάτι; Μιμείται τη φύση. Ο λεγόμενος βιομιμητισμός, έδωσε για ακόμη μια φορά τη λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών: η αντανάκλαση του φωτός ανάμεσα στα φιλμ οδηγεί σε απώλειες φωτεινής ακτινοβολίας προτού αυτή μετατραπεί σε ενέργεια.
Τη λύση έδωσαν οι... πεταλουδίτσες της νύχτας. Τα μάτια της πεταλούδας της νύχτας δεν αντανακλούν το φως προκειμένου να εκμεταλλεύονται την ελάχιστη φωτεινή ακτινοβολία σε συνθήκες σκότους. Η μελέτη των ματιών της νυχτοπεταλούδας βοήθησε τους επιστήμονες να αναπτύξουν μια δομή που περιορίζει την αντανάκλαση στα φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου.
Οι ειδικοί μιμούμενοι τα μάτια των πεταλούδων κατάφεραν να φτιάξουν μια δομή που ελαχιστοποιεί την αντανάκλαση του φωτός. Οι νανοδομές έχουν κωνοειδές σχήμα και προεξέχουν στο άνω φιλμ με τρόπο ώστε τα δύο στρώματα να πλέκονται μαζί και η αντανάκλαση να μειώνεται.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου με τις νανοδομές αντανακλούσαν 100 φορές λιγότερο φως από αυτά που δεν έφεραν νανοδομές ανάμεσα στα διαδοχικά στρώματα.