Σε ρατσιστικό “τάγμα εφόδου” ο 34χρονος συλληφθείς του εμπρησμού

Στη Χρυσή Αυγή μπορεί να το ονομάζουν "άτυπη επιτροπή για την αστυνόμευση της περιοχής", κάποιος άλλος θα το χαρακτήριζε στην καλύτερη περίπτωση ξενοφοβία και ρατσιστική επίθεση, στη χειρότερη "τάγμα εφόδου".

Στο πλαίσιο ενός τέτοιου άτυπου θεσμού έδρασε και ο 34χρονος Έλληνας, ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων της προηγούμενης εβδομάδας για τον ξυλοδαρμό Πακιστανού και τον εμπρησμό καταστήματος αλλοδαπού.

Ο 34χρονος αποκάλυψε στην ιστοσελίδα kathimerini.gr τη δράση των ομάδων. "Έχουμε χωριστεί σε ομάδες των πέντε ατόμων και πραγματοποιούμε περιπολίες από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι συγκρότησαν τις ομάδες μετά την αποτυχία τους να προκαλέσουν την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων αλλοδαπών που βρίσκονται στην περιοχή. Κατονόμασε, μάλιστα, τρία μαγαζιά, που έχουν μπει στο στόχαστρό του και επιθυμούν, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, να τους βάλουν "λουκέτο".

Ο 34χρονος αρχικά παραδέχτηκε ότι τη νύχτα της Δευτέρας συμμετείχε σε ομάδα που περιπολούσε στην περιοχή γύρω από το μπαρ, αλλά αρνήθηκε την εμπλοκή του στον εμπρησμό.

"Είχαμε ανέβει στο σπίτι να κάνουμε την ανάγκη μας. Δεν είμαστε απολίτιστοι να κατουράμε στο δρόμο", κατέθεσε. Στην πορεία της έρευνας ωστόσο, παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο συμβάν. Σε συμπληρωματική κατάθεση υποστήριξε ότι προχώρησε στον εμπρησμό υπηρετώντας το "γενικότερο καλό". Εσπευσε μάλιστα να διαψεύσει ότι η επίθεση στο μπαρ συνδεόταν με υπόθεση εκβιασμών: "Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο ή θέμα "προστασίας" για το συγκεκριμένο κατάστημα".

Αρμόδιος αξιωματικός χαρακτήρισε τα γεγονότα ως "προεόρτια υποθέσεων εκβιασμών", κάτι που επιβεβαιώνεται από μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες οι δράστες του εμπρησμού διατηρούσαν επαφές με τον ιδιοκτήτη του μπαρ, υπήκοο Καμερούν και συχνά επισκέπτονταν το κατάστημά του.