Αντίστροφη μέτρηση για το Μεγάλο Αδελφό στις μεγάλες επιχειρήσεις

Στις 6 Ιουνίου θα ξεκινήσει  η λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), της νέας υπηρεσίας που θα αντικαταστήσει τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών από τις 6 Ιουνίου η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων θα μετατραπεί σε ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου και θα μετονομαστεί σε Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων

Από την ίδια ημερομηνία όλες οι αρμοδιότητες, που αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, θα μεταφερθούν από τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων στις κατά τόπον αρμόδιες ΔΟΥ και στις ΦΑΕ Ανωνύμων Εταιρειών.

Ενδεικτικά θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της θεωρήσεως των βιβλίων και των στοιχείων όπου απαιτείται, όπως και η παραλαβή γνωστοποιήσεων (όσων δεν υποβάλλονται μέσω διαδικτύου).

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων θα έχει ως βασικές αρμοδιότητες τον έλεγχο, την βεβαίωση και την (αναγκαστική) είσπραξη εσόδων από όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της επικράτειας. Στις αρμοδιότητές του θα υπάγονται επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ.