Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν από κάθε μεγάλο ζήτημα
Πριν από κάθε σταυροδρόμι της ζωής, πριν από κάθε ιστορική κίνηση, οφείλουμε να ελέγξουμε τους λόγους για τους οποίους αποζητάμε την αλλαγή, είτε μιλάμε για την καριέρα μας είτε για κάθε άλλη σημαντική πτυχή της ζωής.
Έτσι μόνο θα είναι η αλλαγή βιώσιμη και εναρμονισμένη με τα θέλω και την προσωπικότητά μας τελικά. Κι έτσι θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας.
Αυτό μας λέει τουλάχιστον η Mary Lee Gannon, γενική διευθύντρια μιας εταιρίας που βοηθά τους πολυάσχολους διευθυντές με συμβουλές παραγωγικότητας.
Και μας λέει πως η λίστα με τις ερωτήσεις της δεν είναι παρά ένας ελάχιστον έλεγχος πραγματικότητας. «Πάρτε ένα στιλό και αρχίστε», επισημαίνει…
«Είμαι χαρούμενος;»: Αν η απάντηση είναι «όχι», τότε συνεχίστε, μας λέει, με αυτό: «Πώς θα αλλάξω την οπτική μου και την κατάσταση ώστε να δημιουργήσω χαρά;».
«Τι λέει το ένστικτό μου;»: Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, συμβουλεύει, και δεν θα χάσετε ποτέ.
«Εναρμονίζεται αυτή η αλλαγή με τις αξίες μου και με αυτές των ανθρώπων που θα επηρεάσει;»: Για κάθε μεγάλη απόφαση, οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιον θα ωφελήσει και ποιον θα επηρεάσει αρνητικά. Αξίζει τελικά;
«Κάνω αυτή την αλλαγή για να ξεφύγω από κάτι;»: Μια αλλαγή για χάρη της αλλαγής είναι λάθος, τονίζει η Gannon, γιατί έτσι θα βρεθούμε μέσα σε λίγους μήνες σε μια παρόμοια κατάσταση από την οποία θα θέλουμε ξανά να ξεφύγουμε. Αν είναι ο φόβος ο παράγοντας της αλλαγής, καλύτερα να τα ξανασκεφτούμε όλα.
«Πώς ξέρω ότι η αλλαγή είναι πράγματι σημαντική;»: Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, μας λέει η ειδικός, είναι να γράψουμε σε ένα χαρτί ποια είναι για μας η ιδανική κατάσταση. Έτσι θα έχουμε έναν οδικό χάρτη, έναν μπούσουλα για πράγματα που έχουν σημασία για μας.
«Τι είναι αυτό που θέλω να κάνω περισσότερο;»: Ή λιγότερο; Όλοι ξέρουμε τα πώς και τα γιατί της ζωής μας, απλώς αρνούμαστε τις περισσότερες φορές να τα αποδεχτούμε. Ώρα να το κάνουμε, ώστε να αποβεί θετική η αλλαγή.
«Ποιο είναι το πλάνο; Είναι βιώσιμο;»: Μπορεί τώρα να μοιάζει σωστό, θα είναι όμως σε 3 ή 5 χρόνια; Σε 10 χρόνια; Πρέπει πάντα να έχουμε έτοιμο ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για αυτή τη σημαντική αλλαγή ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον.
«Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;»: Και τι ποσοστό φυσικά έχει να συμβεί αυτό.
«Ποιες συμπεριφορές και δράσεις πρέπει να υιοθετήσω ή να διατηρήσω για να μη χάσω την αισιοδοξία μου κατά τη μετάβαση»: Βρείτε, μας λέει, τις καθημερινές πρακτικές που σας κρατούν χαλαρούς και γεμάτους αισιοδοξία και αγκιστρωθείτε πάνω τους.