Nothing compares to her…

Nothing compares to her…

Είναι ίσως η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο χώρο της μουσικής...Με την εκπληκτική φωνή της και την εξαιρετική σκηνική της παρουσία έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να ανατριχιάσουν…Είναι αυτή που ξύρισε το κεφάλι της...Αυτή που δε δέχθηκε τις υποψηφιότητες για Grammy...Αυτή που σε ζωντανή εκπομπή έσκισε τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ φωνάζοντας "πολεμήστε τον πραγματικό εχθρό"... Αυτή που δήλωσε ότι αποστολή της είναι να σώσει το Θεό από τη θρησκεία…Η Ιρλανδή τραγουδίστρια Sinead O‘Connor στα 47 της χρόνια σήμερα δηλώνει "ευτυχισμένη μαμά" τεσσάρων παιδιών ενώ στο ερώτημα αν θα μας "ταξιδέψει" απαντά "δεν κάνω δίσκους αν δεν έχω τα σωστά τραγούδια, που να αντιπροσωπεύουν ακριβώς τη σκέψη μου και τα συναισθήματά μου".

Η Sinead Marie Bernadette O'Connor γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1966 στο Δουβλίνο και ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά του John και της Marie. Οι γονείς της, οι οποίοι παντρεύτηκαν σε πολύ μικρή ηλικία είχαν πολλές εντάσεις μεταξύ τους κάτι που τους οδήγησε στο διαζύγιο. Η 8χρονη Sinead και τα αδέρφια της πήγαν να ζήσουν με τη μητέρα τους, όμως όπως έχει αποκαλύψει η τραγουδίστρια σε συνέντευξή της τα παιδικά της χρόνια στιγματίστηκαν από τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της, η οποία έχασε τη ζωή της το 1985 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το 1979, η Sinead μην αντέχοντας τη βίαιη μητέρα της έφυγε από το σπίτι και πήγε να μείνει με τον πατέρα της και τη νέα του σύζυγο. Στην ηλικία των 15 όμως οι μικροκλοπές που διέπραττε σε εμπορικά καταστήματα την οδήγησαν σε σχολείο για παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς. Εκείνη την εποχή βρήκε παρηγοριά στη μουσική μέχρι που την ανακάλυψε ο ντράμερ του συγκροτήματος "In Tua Nua". Αφού ηχογράφησε μερικά κομμάτια με τη μπάντα, ξεκίνησε τη solo καριέρα της. Το 1985 υπέγραψε με την Ensign Records και μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου το 1997 ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο, ενώ ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, με τίτλο "The Lion and the Cobra" κερδίζοντας εξαιρετικές κριτικές ενώ οι πωλήσεις έφθασαν τα δυόμιση εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.  

Με την κυκλοφορία του δίσκου "I Do Not Want What I Haven't Got", το 1990 η καριέρα της απογειώθηκε χάρη στο τραγούδι "Nothing Compares 2 U". Το album, το οποίο πώλησε επτά εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο ήταν υποψήφιο για τέσσερα Grammy ωστόσο η O’Connor αρνήθηκε να δεχθεί τις υποψηφιότητες. Εκείνη την εποχή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για τη δήλωσή της ότι υποστηρίζει τον IRA και λίγο καιρό μετά έγινε πρωτοσέλιδο όταν αρνήθηκε να εμφανιστεί στη σκηνή του Garden State Αrts Center στο New Jersey εάν έπαιζε πριν από τη συναυλία ο αμερικανικός εθνικός ύμνος. Το 1992 η O’ Connor κυκλοφόρησε το "Am I Not Your Girl?" και στις 3 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς άφησε όλον τον κόσμο με το στόμα ανοικτό όταν κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο Saturday Night Live αφού ερμήνευσε το "War" του Bob Marley, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έσκισε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ φωνάζοντας "πολεμήστε τον πραγματικό εχθρό".

Μετά από δύο χρόνια σιωπής επέστρεψε το 1994 με το "Universal Mother" ενώ ένα χρόνο μετά ξεκίνησε μια σκληρή δικαστική διαμάχη με τον πρώην σύντροφό της, τον Ιρλανδό δημοσιογράφο John Waters για την επιμέλεια της κόρης τους, Roisin. Τότε μάλιστα ο Waters την αποκαλούσε "ακατάλληλη μητέρα". 

Το 1997 κυκλοφόρησε το single "Gospel Oak EP" ενώ το 2000 υπέγραψε με την Atlantic records και κυκλοφόρησε το album "Faith & Courage". Τη παραμονή της κυκλοφορίας του είπε πως είναι ομοφυλόφιλη αλλά λίγο καιρό μετά ανακάλεσε.

Το επόμενο album της βγήκε το 2002 με τίτλο "Sean-Nos-Nua" και το οποίο περιελάμβανε παραδοσιακά ιρλανδικά  τραγούδια ενώ το 2003 συμμετείχε σε ένα δίσκο αφιερωμένο στη Dolly Parton όπου διασκεύασε το "Dagger Through the Heart".

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το διπλό δίσκο "She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty", ο οποίος περιελάμβανε ακυκλοφόρητα κομμάτια και ένα live dvd ενώ αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Στα τέλη του 2005 όμως κυκλοφόρησε ένα reggae album με τίτλο "Throw Down Your Arms", το οποίο κέρδισε πολύ θετικές κριτικές ενώ τον Ιούνιο του 2007 ακολούθησε το "Theology".

Το Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το single "How About I Be Me" το οποίο περιλαμβανόταν στο album "How About I Be Me and You Be You" το οποίο κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2012.

Η Sinead έχει παντρευτεί τέσσερις φορές. Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον μουσικό παραγωγό John Reynolds, με τον οποίο απέκτησαν τον Jake και χώρισαν σε φιλικό κλίμα, μάλιστα ο Reynolds συνέχισε να εργάζεται ως παραγωγός της και ντράμερ. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με το δημοσιογράφο Nicholas Sommerlad το 2002.

Από το 2006 έως το 2007 είχε σχέση με το Frank Bonadio, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί και το 2010 παντρεύτηκε τον παλιό φίλο και συνεργάτη της Steve Cooney αλλά χώρισαν λίγους μήνες μετά.

Το 2011 αντάλλαξε όρκους αιώνιας αγάπης με τον ιρλανδό θεραπευτή Barry Herridge τον οποίο γνώρισε μέσω διαδικτύου, ωστόσο έμειναν μαζί μόλις 18 ημέρες.

Τον Οκτώβριο του 2007 καλεσμένη στο "The Oprah Winfrey Show", αποκάλυψε ότι το 2003 της είχαν διαγνώσει διπολική διαταραχή και ότι στις 8 Δεκεμβρίου του 1999 την ημέρα που έκλεινε τα 33 της χρόνια είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.