Το news.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας της Ισπανικής μεγαλούπολης και την πρόεδρο του ΣΟΔΙΑ στην Ελληνική πρωτεύουσα
Στην Ισπανία το θέμα του Airbnb έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση της κυβέρνησης, των δήμων και ακόμα της κάθε γειτονιάς. Την ίδια στιγμή η εξέλιξη της ίδιας δραστηριότητας στην Αθήνα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις σε σημείο που η κυβέρνηση να μελετά την λήψη μέτρων.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Πολλοί θεωρούν πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι ανάλογα με εκείνα που λαμβάνονται στην Ισπανία, καθώς εκεί οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη και η διαθεσιμότητα σπιτιών για αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση, δηλαδή ενοικίαση για μόνιμη κατοικία είναι μικρή. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Βαρκελώνη το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα μεταξύ 40-60 τμ στο κέντρο της πόλης δεν πέφτει κάτω από 1.500 ευρώ.
Με ολοένα αυξανόμενους αριθμούς διαμερισμάτων να χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες, οι Αρχές αντιμετωπίζουν το ερώτημα πως θα κρατήσουν τις γειτονιές κατοικήσιμες για μόνιμους κατοίκους αναφέρει χαρακτηριστικά η El Pais σε πρόσφατο δημοσίευμά της.
Πέρα από την φορολόγηση που εφαρμόζεται σε όλη την Ισπανία υπάρχουν πλέον κανόνες σε επίπεδο περιφέρειας, δήμου και ακόμα και γειτονιάς.
Γενικά η απάντηση της Ισπανίας ήρθε με ένα φάσμα κανόνων σε κάθε επίπεδο που οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου ενώ σε ένα δήμο επιτρέπεται σε μια άλλη πόλη απαγορεύεται.
Βαρκελώνη: Παγωμένες άδειες από το 2014
Στην Βαρκελώνη το χτύπημα στην παράνομη ενοικίαση ιδιοκτησιών υπήρξε από τις κύριες μάχες της δημάρχου Ada Colau, ενός ακτιβιστή που θεωρεί πως ο τουρισμός οδηγεί τα ενοίκια προς τα επάνω και διώχνει χιλιάδες ενοικιαστές από τα σπίτια που μένουν.
Υπάρχουν 9.600 νόμιμα τουριστικά καταλύματα στην πόλη και οι Αρχές σταμάτησαν την έγκριση νέων αδειών από το 2014. Υπάρχει ωστόσο μια συνεχής τριβή μεταξύ των επισκεπτών και των ντόπιων κατοίκων στις γειτονιές με μεγάλη τουριστική κίνηση.
Το 2016 η Colau εισήγαγε νέο σχέδιο για να κλείσει τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα. Δημιούργησε μια ομάδα «εικονογράφων» που χτένισαν τους δρόμους και έστησαν μια ιστοσελίδα που έκανε πιο εύκολο για κατοίκους να καταγγέλλουν παράνομα τουριστικά καταλύματα και χρησιμοποίησε λογισμικό για να εντοπίσει διαμερίσματα ή σπίτια σε πλατφόρμες όπως το Airbnb και το Homeaway. Μέχρι 17.000 κατοικίες που απαριθμούνται σε 140 ιστοσελίδες εξετάστηκαν λεπτομερώς
Τρία χρόνια αργότερα η δήμαρχος δήλωσε πως η παροχή σε παράνομα διαμερίσματα-καταλύματα έπεσε κατά 95% και 4.900 έκλεισαν και 6.500 πρόστιμα καταχωρήθηκαν. Πρόστιμα που έφτασαν και τα 30.000 ευρώ
Το news.gr προκειμένου να λάβει τον σφιγμό ανθρώπων που το ζουν μίλησε με τον Νίκο Αμπάβη, αντιπρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στην Βαρκελώνη και με την κα Θεοδώρα Δήμα, πρόεδρο του ΣΟΔΙΑ (Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού) στον οποίο είναι εγγεγραμένος ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που διαθέτει κάποιο ακίνητο που διαθέτει σε πλατφόρμες όπως το Airbnb
Ο Νίκος Αμπάβης αντιπρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας στην Βαρκελώνη που μίλησε στο news.gr σκιαγράφησε πολύ γλαφυρά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του Airbnb στην Ισπανική μεγαλούπολη: «Ο κόσμος δεν τα δηλώνει εύκολα και η εφορία έστειλε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα σε ανθρώπους που έχουν διαμερίσματα σε τουριστικά θέρετρα αλλά και στην Βαρκελώνη τονίζοντας πως αν τα έχουν σε βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να τα δηλώσουν.
Οι υπάρχουσες άδειες δεν αφαιρούνται αλλά αν σε πιάσουν χωρίς άδεια το πρόστιμο αρχίζει από 30.000 ευρώ, τουλάχιστον στην Βαρκελώνη. Το ζήτημα με τον τουρισμό στην Βαρκελώνη είναι πολύ σοβαρό. Είναι ευλογία αλλά και πρόβλημα συνάμμα. Τώρα όπως έχουν γίνει τα πράγματα είναι περισσότερο πρόβλημα δυστυχώς. Δεν θέλουν άλλους τουρίστες και έχουν δίκιο. Για να ενοικιάσει κανείς μόνιμη κατοικία στην Βαρκελώνη είναι πολύ δύσκολο. Σκεφτείτε πως η τιμή ενοικίου για ένα διαμέρισμα μεταξύ 40-60 τμ στο κέντρο της πόλης δεν πέφτει κάτω από 1.500 ευρώ. Πάνω από 80 τμ είναι δύσκολο να βρεις. Η τιμή του για ενοίκιο ξεκινά από τις 2.000 ευρώ και πάνω. Για αγορά δεν το συζητάμε...
Για αυτό ο κόσμος πάει στα προάστια και έτσι δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Είναι μεν πιο φθηνά εκεί αλλά δεν υπάρχουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δημιουργούνται έτσι μποτιλιαρίσματα προς το κέντρο και η Βαρκελώνη γίνεται Αθήνα με το νέφος καθώς ο κόσμος κινείται με τα αυτοκίνητα. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη η Βαρκελώνη. Κάθε μέρα το καλοκαίρι έρχονται κρουαζιερόπλοια. Υπάρχει πολύς κόσμος που μετακινείται στην Βαρκελώνη και δημιουργείται συμφόρηση. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Πέφτουν βέβαια χρήματα, η πόλη ανθεί».
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα η πρόεδρος του ΣΟΔΙΑ Θεοδώρα Δήμα ζητά να ληφθούν μέτρα όπως η καταγραφεί όσων ασχολούνται ενεργά σε μητρώο: «Εμείς τώρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με υποθέσεις, ως προς το τί μέτρα θα ληφθούν και τί θα γίνει. Εμείς θεωρούμε πως σε αυτή την φάση είμαστε στην εξέλιξη αυτής της δραστηριότητας και προς το παρόν δεν θεωρούμε πως η Αθήνα έχει υπερτουρισμό ή ότι είμαστε στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για τυχόν περιορισμούς.
Τα μέτρα που καλό είναι να εφαρμοστούν και να γίνουν είναι όσοι δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν στις πλατφόρμες, αυτούς να τους κατεβάζουν. Δηλαδή όποιος δεν έχει βγάλει αριθμό μητρώου ακινήτου να το κάνει τώρα όσο προλαβαίνει ή αλλιώς όπως και χθες (Πέμπτη) η κα Παπανάτσιου δήλωσε θα υπάρξει συνεργασία με τις πλατφόρμες και όποιος δεν έχει γραφτεί θα αναγκαστεί να το κατεβάσει η πλατφόρμα.
Εμείς θέλουμε να ξέρουμε πόσοι είμαστε στην βραχυχρόνια μίσθωση, πόσοι ασχολούνται με αυτό και πού είναι ο καθένας. Να ξέρουμε πόσα καταλύματα έχει η κάθε περιοχή γιατί έχουμε κατηγορηθεί και για συγκεντροποίηση. Υπάρχει σε κάποιες περιοχές. Η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα εργαλείο ανάπτυξης και άλλων περιοχών στην Αθήνα. Αυτό είναι μια από τις προτάσεις που σκεφτόμαστε να κάνουμε στην κυβέρνηση».