Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο του Αφγανιστάν με θέμα τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, το ζήτημα αναβλήθηκε επ' αόριστον...
Το μείζον ζήτημα που είχε τεθεί ήταν η καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών. Πολλοί όμως ήταν οι βουλευτές που διαφώνησαν αντιτάσσοντας ότι πολλά από τα άρθρα που προτάθηκαν για την προστασία τους αντίκεινται στη σαρία.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είχε επικυρώσει το 2009 ένα διάταγμα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών. Το προεδρικό διάταγμα απαγορεύει μεταξύ άλλων τους αναγκαστικούς γάμους και τη συζυγική βία και θέτει ως όριο για τον γάμο τα 16 χρόνια για τις γυναίκες και τα 18 για τους άνδρες.
Δεδομένου ότι πρόκειται για προεδρικό διάταγμα, ο νόμος δεν χρειαζόταν την έγκριση του κοινοβουλίου για να τεθεί σε εφαρμογή. Ωστόσο μια βουλευτίνα, η Φαουζία Κούφι, ζήτησε να ψηφιστεί και από την Κάτω Βουλή ώστε ο πρόεδρος που θα διαδεχθεί τον Καρζάι στην προεδρία να μην μπορεί να τον τροποποιήσει κατά βούληση, ιδίως αν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου όμως αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση καθώς πολλοί βουλευτές διαφώνησαν και μάλιστα ορισμένοι υποστήριξαν ότι ο γάμος των μικρών κοριτσιών δεν θα πρέπει να θεωρείται εγκληματική ενέργεια.
Δεν ορίστηκε καμία ημερομηνία για την επανάληψη της συζήτησης.
Εξάλλου, πολλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν ταχθεί επίσης κατά της συζήτησης του νόμου από το κοινοβούλιο. "Είναι πολύ ανησυχητικό. Μοχθήσαμε επί χρόνια για αυτόν τον νόμο. Αν το κοινοβούλιο τον αλλάξει, οι γυναίκες θα γυρίσουν δέκα χρόνια πίσω", είπε η Μαχμπούμπα Σεράι.
Την εποχή των Ταλιμπάν (1996-2001) οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να σπουδάζουν, ούτε να εργάζονται εκτός του σπιτιού.
Ο νόμος συνιστά σημαντική πρόοδο για το Αφγανιστάν, όμως σπανίως τηρείται στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ή την επιρροή των Ταλιμπάν, ιδίως στις νότιες και τις ανατολικές επαρχίες της χώρας.