Το ράλι που έχει καταγράψει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα στο Μάιο ξάφνιασε πολλούς.
Με την αγορά να γράφει στο ταμπλό κέρδη 27% από τις αρχές του χρόνου – 18% μέσα στις πρώτες 11 συνεδριάσεις του Μαΐου (!)- η έντονα αυτή ανοδική κίνηση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι για τους επαΐοντες.
Δείτε γιατί:
Από τις 245 μονάδες, που έχει κερδίσει ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα,οι 179 κερδήθηκαν από την 1 Μαΐου! Δηλαδή, από την ημέρα οπότε και ανακοινώθηκε η επιτυχής έκβαση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.
Μια ιδιωτικοποίηση, η οποία αποτελεί και επίσημα την αφετηρία για την αλλαγή της εικόνας της χώρας προς τους ξένους επενδυτές και όχι μόνο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και η – πάντα αυστηρή και επιφυλακτική με την Ελλάδα- Moody's βλέπει καλύτερες τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, λόγω – μεταξύ άλλων- και της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της πρώτης μεγάλης ιδιωτικοποίησης.
Αυτό το θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, πρέπει να συνεχιστεί.
Ο ΟΠΑΠ ήταν μόνον η αρχή. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει πολλά ακόμη και – μεγάλα- στοιχήματα για την ελληνική οικονομία: όπως η ΔΕΠΑ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΔΙΕ και μια σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς αξιοποίηση. Στην παρούσα συγκυρία ακόμη δεν χωρά καμία άλλη καθυστέρηση στα – προγραμματισμένα ήδη- projects.
Το Χρηματιστήριο – όταν λειτουργεί με κανόνες όπως πλέον και το ελληνικό- αποτελεί τον καθρέφτη μιας οικονομίας. Οι επενδυτές, με τις μαζικές τοποθετήσεις τους, χαιρέτισαν την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση και προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των επόμενων. Στο πλαίσιο αυτό ο ρυθμός υλοποίησης των εξαγγελθεισών αποκρατικοποιήσεων, πρέπει να συνεχιστεί αμείωτος. Χωρίς χρονοτριβές, για οποιοδήποτε λόγο.
Το νερό της πώλησης κρατικών επιχειρήσεων έχει ήδη μπει στο αυλάκι της αγοράς. Η ροή του πρέπει να παραμείνει στο ίδιο tempo διατηρώντας τους ταύρους στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών και – κατ' επέκταση- την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το Χ.Α.
Σε αντίθετη περίπτωση – αν δηλαδή επανέλθουν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των projects- η ελληνική κεφαλαιαγορά κινδυνεύει να επανέλθει στα επίπεδα των τελευταίων ετών (οπότε και η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές ήταν έκδηλη), γνωρίζοντας – όπως φοβούνται αναλυτές- κατακόρυφη πτώση με πολλαπλές συνέπειες και ζημιές όχι μόνο για τους μετόχους των εταιρειών αλλά και για την εικόνα της χώρας εντός αλλά και – κυρίως- εκτός συνόρων.