Aύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου και των πανεπιστημιακών, μετά τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ετοιμάζεται να εφαρμόσει με το νέο ακαδημαϊκό έτος το υπουργείο Παιδείας.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ιδρυμάτων, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις, ενώ αναμένεται μεγάλο "κύμα" συνταξιοδοτήσεων από φέτος και τα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", το υπουργείο Παιδείας μελετά αύξηση κατά δύο με τρεις ώρες του ελάχιστου εβδομαδιαίου υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των πανεπιστημιακών, από τις έξι που είναι σήμερα.
Οι πανεπιστημιακοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση του ακαδημαϊκού έργου στα ΑΕΙ, ενώ επισημαίνουν ότι η αύξηση του ωραρίου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο των αποχωρήσεων διότι κάθε πανεπιστημιακός διδάσκει εξειδικευμένο μάθημα.
Την ίδια στιγμή, τα πανεπιστήμια "αποψιλώνονται", τόσο λόγω των αυτοδίκαιων συνταξιοδοτήσεων όσο και λόγω της φυγής καθηγητών σε ιδρύματα του εξωτερικού. Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό θα έχει μειωθεί κατά 17,6% έως το 2016.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ιδρύματος, σήμερα υπηρετούν 1.903 μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων στο τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς στις 31 Αυγούστου θα αποχωρήσουν με σύνταξη 82. Αντίστοιχα, το 2014 δικαιωματικά θα αποχωρήσουν άλλοι 91 πανεπιστημιακοί, το 2015 άλλοι 82 και το 2016 άλλοι 81.
Συνολικά, 336 πανεπιστημιακοί στους 1.903.