Περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι κρατούν τις θέσεις τους, αφού η τρόικα φαίνεται να κάνει βήμα πίσω για την άμεση απομάκρυνσή τους από το δημόσιο.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές αναμένεται να δώσουν παράταση μέχρι και το τέλος του έτους, τον Δεκέμβριο, δηλαδή, του 2013 για την απόλυσή τους.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", βάσει της νέας συμφωνίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για "έξοδο" 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους και συνολικά 15.000 υπαλλήλων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.
Παρότι, η κυβέρνηση έχει δεχθεί κίτρινη κάρτα από τους δανειστές για τις καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, η διατήρηση των υπαλλήλων στις θέσεις τους για ολόκληρο το 2013 ακούστηκε ως... μελωδία της ευτύχιας στα αυτιά του κυβερνητικού επιτελείου.
Στα αναθεωρημένα πλάνα, γίνεται επισήμανση ότι "σημαντικό μέρος των 4.000 απολύσεων θα γίνει πριν από τη λήξη του έτους". Ουσιαστικά, δηλαδή, συγχωνεύονται τα δύο πρώτα διαστήματα αποχωρήσεων για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση.
Εξακολουθεί, πάντως, να ισχύει η υπαγωγή σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο και άλλων τόσων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ όπως επισημαίνεται η "πρώτη δόση θα αντληθεί από δεξαμενή 19.000 εργαζομένων σε υπηρεσίες υπουργείων".
Οι απολύσεις των υπαλλήλων, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου που έκανε δεκτό η Τρόικα, θα προέλθουν από επίορκους, από πλεονάζοντες απο τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις Οργανισμών, από όσους αξιολογηθούν αρνητικά, από εκείνους που μέσω της κινητικότητας θα επιλέξουν εθελούσια έξοδο και από αυτούς που μετά απο ένα χρόνο διαθεσιμότητας δεν θα καταφέρουν να αξιοποιηθούν.