ΔΝΤ: Το ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικνωθεί περισσότερο από αυτό της Ελλάδας

“Ασυνήθιστα υψηλούς κινδύνους” βλέπει στην Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προειδοποιεί ότι είναι επιβεβλημένη η πλήρης και απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου είναι ιδιαίτερα υψηλοί, λόγω των προοπτικών του τραπεζικού τομέα και του κινδύνου να αρθούν πρόωρα οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, καθώς και της πιθανότητας να μην αποδειχθεί η κυβέρνηση αρκετά αποφασιστική στην εφαρμογή του προγράμματος.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η επίδραση της κρίσης χρέους στην κυπριακή οικονομία θα διαρκέσει περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εξαιρουμένης της Ελλάδας, όμως η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου θα είναι μεγαλύτερη και από αυτήν που υπέστη το ελληνικό ΑΕΠ (σημειώνεται ότι έχει μειωθεί κατά περίπου 25% τα τελευταία χρόνια).

Η ύφεση στην Κύπρο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, προβλέπεται να φτάσει το 8,7% το 2013 και το 3,9% το 2014, πριν η οικονομία της χώρας αρχίσει να επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2015 με 1,1%.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι υπάρχει περιθώριο περικοπών στο μισθολόγιο του κυπριακού Δημοσίου, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα λαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερες αμοιβές από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.