Σαρώνουν με λέιζερ το τροπικό δάσος για να βρουν αρχαία πόλη

Μυθιστόρημα; Ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς; Όχι! Επιστημονική μελέτη!

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χιούστον ανακοίνωσαν ότι είναι πιθανό να έχουν εντοπίσει τη θρυλική πόλη Ciudad Blanca (Λευκή Πόλη) σαρώνοντας το τροπικό δάσος της Ονδούρας με λέιζερ.

Η θρυλική “Λευκή Πόλη” αποτελεί Ιερό Δισκοπότηρο και Ατλαντίδα για τους επιστήμονες εδώ και αιώνες. Και όχι μόνο! Ήδη οι Ισπανοί κονκισταδόρες του Κορτέζ είχαν δείξει έντονο ενδιαφέρον από το 1526 για την πόλη αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να διεισδύσουν αρκετά μέσα στην πυκνή ζούγκλα.

Το 1940, ένας Αμερικανός εξερευνητής, ο Θίοντορ Μόρντε, ισχυρίστηκε ότι, χάρη σε υποδείξεις του διάσημου αεροπόρου Τσαρλς Λίντμπεργκ, είχε βρει τη χαμένη πόλη, οι κάτοικοι της οποίας λάτρευαν αγάλματα γιγαντιαίων πιθήκων, ωστόσο σκοτώθηκε σε δυστύχημα πριν αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι μελετητές τοποθέτησαν το σύστημα λέιζερ Lidar πάνω σε ένα αεροπλάνο το οποίο εκτελούσε πτήσεις πάνω από το πυκνό τροπικό δάσος.

Κατάφερναν από τους παλμούς που έστελνε πίσω το λέιζερ και να χαρτογραφήσουν μια περιοχή 60 τετραγωνικών μιλίων μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, κατά την άνοιξη του 2012.

Η χαρτογράφηση έδειξε συμμετρικές τοποθετήσεις υψωμάτων, ανοιχτών χώρων και αναχωμάτων, που ενδεχομένως να είναι τεχνητές και να απεικονίζουν κτίσματα (πιθανώς πλατείες και πυραμίδες), σε σημείο που μπορούν να υποδειχθούν δύο “κέντρα πόλης” εκ των οποίων το ένα ίσως είναι η “Λευκή Πόλη”.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις, η χαμένη πόλη του 500 μ.Χ, θα αποδείξει ότι ο προ-ισπανικός πολιτισμός της Κεντρικής Αμερικής ήταν αρκετά πιο εξελιγμένος από ό,τι πιστεύεται σήμερα.