Μεταρρυθμίσεις και από τους Γερμανούς ζητά ο Ζοζέ Μπαρόζο

“Η Γερμανία μπορεί να ευημερεί μακροπρόθεσμα μόνο εφόσον η Ευρώπη πηγαίνει καλά”, τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκε από το βήμα ημερίδας για την Ευρώπη, την οποία διοργανώνει η Ραδιοφωνία Δυτικής Γερμανίας (WDR).

Η Μέρκελ εξέφρασε ακόμα τη βαθιά ανησυχία της για την άνοδο των ποσοστών ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, αλλά επανέλαβε ότι “η ανάπτυξη θα έλθει ως αποτέλεσμα λογικών μεταρρυθμίσεων και σταθερών προϋπολογισμών”. Επεσήμανε ωστόσο ότι είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι, “όπως κάποιος από την Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι διατεθειμένος να μετακομίσει στην Βαυαρία, έτσι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα καλούνται εκεί όπου υπάρχει εργασία”.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γαλλίας, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες θα συμφωνήσουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης είναι επαρκείς προκειμένου να της δοθεί παράταση για την μείωση του ελλείμματος.

Στη δική του τοποθέτηση στην ημερίδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξε ότι και η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. “Η Γερμανία δεν πρέπει να χαλαρώνει. Το χρέος είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών και να αναπροσαρμόσει τους μισθούς, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας”, υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από τα κράτη-μέλη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής διαπίστωσε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα: “Έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο σε ό,τι αφορά την διόρθωση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών όσο και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας”, δήλωσε. Τόνισε ωστόσο ότι “δε δικαιολογείται κανένα αίσθημα ικανοποίησης, όπως έδειξαν και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Κύπρου” και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι ικανοποιητική, ενώ ειδικά το ποσοστό της ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό. “Η κοινωνική κατάσταση αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να στραφεί τώρα στους ανθρώπους και να αρχίσει να καταπολεμά τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, εξελίσσοντας την Ευρώπη σε μια οικονομική, νομισματική και κοινωνική ένωση. “Δε θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη αν συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με προγράμματα λιτότητας, δίχτυα ασφαλείας και εκτεταμένη γραφειοκρατία. Πριν από 63 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση γέμιζε τον κόσμο με ενθουσιασμό επειδή διέκριναν σε αυτήν μια σαφή υπόσχεση για ειρήνη, ελευθερία και κοινωνική ασφάλεια”, υποστήριξε ο κ. Σουλτς.