Η Αυστρία θα χορηγεί τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα θα αποδίδει τα έσοδά της από ελληνικά ομόλογα η Αυστρία, καθώς ψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην αυστριακή Βουλή η σχετική τροπολογία.

Με την τροπολογία αυτή η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, εξουσιοδοτείται, σε συνεννόηση με άλλες κοινοτικές χώρες, να αποδίδει στην Ελλάδα ετήσια επιχορήγηση στο ύψος των εσόδων που αναμένει η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα ως κάτοχος ελληνικών κρατικών ομολόγων. Για το 2013 αυτά τα έσοδα αναμένεται να είναι 61 εκατ. ευρώ, για το 2014 να ανέλθουν σε 55 εκατ. ευρώ, το 2015 σε 42 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα έσοδα που θα αποδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2038 υπολογίζεται να φτάσουν τα 281,2 εκατ. ευρώ.

Η Φέκτερ χαρακτήρισε την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ως έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η οποία, όπως είπε, επιπλέον συμβάλλει στην σταθερότητα στην Ευρωζώνη, επομένως και στην Αυστρία, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα υποχρεούται να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και ήδη βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αυστριακής ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αποπεμφθεί από την Ευρωζώνη, η Φέκτερ έκανε λόγο για επιπόλαιη σκέψη και παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από εισαγωγές, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα τιμολογούνταν όχι στο αδύναμο νόμισμα της δραχμής, αλλά σε ισχυρό ευρώ.