Η πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου

“Ο Σατανάς αυτοπροσώπως ζει εδώ, στο Σαν Πέδρο” λέει ένας από τους κατοίκους. Και όχι άδικα. Η πόλη αυτή της Ονδούρας έχει ένα ανατριχιαστικά υψηλό ποσοστό δολοφονιών: 173 ανά 100.000, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε μη εμπόλεμη ζώνη.

Το 2012, κάθε μέρα δολοφονούνταν 20 άνθρωποι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα έχει μόλις 8 εκατομμύρια κατοίκους. Το ποσοστό στο σύνολο της χώρας αγγίζει το 85,5/100.000 κατοίκους, έναντι 56 στη Βενεζουέλα (δεύτερη στην κατάταξη), 4,78 στις ΗΠΑ και 1,2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Σαν Πέδρο είναι η βιομηχανική και εμπορική πρωτεύουσα της Ονδούρας.

Οι ελάχιστοι αστυνομικοί που περιπολούν, πιο πολύ τρόμο προκαλούν παρά αίσθημα ασφάλειας. Και αυτό γιατί η αστυνομία της Ονδούρας είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες του κόσμου.

Το φαινόμενο της εγκληματικότητας, με τις συμμορίες και τα καρτέλ ναρκωτικών να... ζουν και να βασιλεύουν είναι αρκετά διαδεδομένο στη Λατινική Αμερική. Ενώ ο πληθυσμός της περιοχής αντιστοιχεί μόλις στο 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 42% των δολοφονιών γίνονται εκεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Από τις 20 χώρες του κόσμου με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα, μόνο 1 δεν είναι στη Λατινική Αμερική, η Νέα Ορλεάνη.