Μειώθηκαν 20% οι επενδύσεις στη βιομηχανία

Οι επενδύσεις στη Βιομηχανία το 2012 μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με τις δαπάνες του προηγούμενου έτους, όσο περίπου είχαν εκτιμηθεί σε δυο μετρήσεις στις αρχές και στα τέλη του 2012, σύμφωνα με την έρευνα επενδύσεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ. Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα, σημειώνεται σημαντική επιβράδυνση της πτώσης των επενδύσεων για το 2013, όπου προβλέπεται πτώση 7,6% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση 19%.

Πιο αναλυτικά, στην Έρευνα επενδύσεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ (1η έρευνα Μαρτίου-Απριλίου 2013) αναφέρεται ότι οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2012 μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με τις δαπάνες του προηγούμενου έτους, όταν οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων στην προηγούμενη έρευνα προς το τέλος του 2012 προέβλεπαν παραπλήσιας έκταση πτώση, της τάξης του -18,8%. Επομένως, οι αρχικές απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο των επενδυτικών δαπανών που είχαν διατυπωθεί για το 2012, παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα στις τελευταίες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι στο τέλος του περασμένου έτους επιδεινώθηκε περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον σε σχέση με την αρχή του δεύτερου εξαμήνου του 2012, με την ύφεση και τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής να ασκούν εντονότερες πιέσεις στις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, η τελική εκτίμηση για τη μεταβολή της επενδυτικής δαπάνης το περασμένο έτος κινείται ελαφρώς υψηλότερα και σε σχέση με την τελευταία αντίστοιχη αξιολόγηση για το 2011 (-18,5%).

Η πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα το 2012 χαρακτηρίζει τους περισσότερους από τους εξεταζόμενους κλάδους. Έτσι, από τους κλάδους που αναλύονται, εντονότερη είναι η μείωση σε εκείνον της Ένδυσης – υπόδησης, όπου η σχετική αρνητική μεταβολή στις επενδύσεις ξεπερνά το -90%. Στα Χημικά προϊόντα, η αντίστοιχη πτώση στις επενδυτικές δαπάνες είναι επίσης έντονη (-40,1%), ενώ σημαντική είναι η υποχώρηση που καταγράφεται και στην Κλωστοϋφαντουργία (-64,6%). Στους δύο τελευταίους κλάδους, οι τελικές εκτιμήσεις για την πτώση των επενδύσεων είναι δυσμενέστερες το 2012 σε σχέση με το 2011, δηλαδή οι κλάδοι αυτοί περιόρισαν περισσότερο το 2012 τις σχετικές δαπάνες τους από ότι το προηγούμενο έτος. Στους κλάδους των Μη Μεταλλικών Ορυκτών, αλλά και στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός καταγράφεται άνοδος στην επενδυτική δραστηριότητα σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις για το 2012 (76,3% και 9,7% αντίστοιχα), όταν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2011 ήταν αρνητικές για τον πρώτο κλάδο, αλλά στα ίδια περίπου επίπεδα για τον δεύτερο (-18,5% και 8,6%). Τέλος, νέα πτώση το 2012 (-11,5%), μικρότερη όμως σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνεται και στις επενδυτικές δαπάνες στους Λοιπούς κλάδους, με τα Διυλιστήρια να καταγράφουν πάντως επενδυτική σταθερότητα (0,1%).

Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων το 2012 εμφανίζονται θετικές στην Ευρωζώνη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, εκτιμάται άνοδος της αξίας της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 5,7% στην ΕΕ και κατά 4,3% στην Ευρωζώνη. Οι τελικές εκτιμήσεις για το 2011 αξιολογούσαν χαμηλότερα την άνοδο της επενδυτικής δαπάνης στην ΕΕ (κατά 2,2%), ενώ οι αντίστοιχες για την Ευρωζώνη ήταν αρνητικές.

Στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι τελευταίες εκτιμήσεις των επενδυτικών μεταβολών για το 2012 είναι θετικές, ενώ αρνητικές μεταβολές καταγράφονται για το ίδιο έτος, εκτός της Ελλάδας, και στην Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

Προβλέψεις εξέλιξης επενδύσεων το 2013

Στην τρέχουσα έρευνα, οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε νέα, δεύτερη πρόβλεψη για τις επενδυτικές δαπάνες του 2013. Αν και οι προβλέψεις γίνονται σχετικά νωρίς και τείνουν να παρουσιάζουν υπερεκτιμήσεις, τα αποτελέσματα φανερώνουν μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της επενδυτικής δραστηριότητας το 2013, τόσο σε σχέση με το 2012, όσο και σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, πρώτη μέτρηση για το τρέχον έτος που έγινε τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα, χωρίς αυτά να είναι τα τελικά για το τρέχον έτος, οι επενδύσεις στη Βιομηχανία το 2013 προβλέπεται να μειωθούν κατά 7,6%. Η πρόβλεψη αυτή είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω, καθώς στην προηγούμενη έρευνα του Οκτωβρίου, οι επιχειρήσεις δήλωναν πως οι επενδύσεις το επόμενο έτος θα μειωθούν κατά 19%.

Σε κλαδικό επίπεδο, σε όλους τους εξεταζόμενους κλάδους αναμένεται υποχώρηση των επενδύσεων το 2013: στα Χημικά η αναμενόμενη πτώση προβλέπεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2012 και μεγαλύτερη (-40%) σε σχέση με τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (-15,5%), την Ένδυση –Υπόδηση (-3,5%) και την Κλωστοϋφαντουργία (-11,7%). Στα Τρόφιμα– Ποτά – Καπνός, όπως και στους Λοιπούς Κλάδους, οι σχετικές προβλέψεις για τη μεταβολή της επενδυτικής δαπάνης είναι οριακά αρνητικές (-1,2% και -0,3% αντίστοιχα).

Σε αντίθεση με τις ελληνικές προβλέψεις, οι προσδοκίες αυτής της έρευνας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη για το 2013 είναι επίσης θετικές, όπως και για το 2012, τόσο στην ΕΕ όσο και την Ευρωζώνη. Έτσι, στο σύνολό τους οι επενδυτικές δαπάνες για το 2013 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,3% στην ΕΕ και κατά 2,4% στην Ευρωζώνη (από 1,7% και 0,5% αντίστοιχα στις πρώτες προβλέψεις του Οκτωβρίου 2012).

Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι σχετικές προβλέψεις είναι θετικές, ενώ αντίθετα αρνητικές εμφανίζονται σε Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Φινλανδία, χώρες δηλαδή οι οποίες αναμένουν πτώση της επενδυτικής τους δραστηριότητας εντός του έτους.