Για πρώτη φορά ανθρώπινο κλωνοποιημένο έμβρυο

Τα πρώτα ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα τα οποία δημιουργήθηκαν με κλωνοποίηση στο εργαστήριο είναι γεγονός. Βρετανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που γέννησε το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο στον κόσμο, το πρόβατο Ντόλι, κατάφεραν μετά από 15 χρόνια και αλλεπάλληλες αποτυχίες να κλωνοποιήσουν τέτοια βλαστοκύτταρα.

Το επίτευγμα αποτελεί σημαντική πρόοδο καθώς τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση διαφόρων ιστών και οργάνων (καρδιάς, μυών, οστών, εγκεφάλου κ.α.).

Άλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι εναλλακτικές πηγές βλαστοκυττάρων, εκτός της κλωνοποίησης, θα είναι ευκολότερες, φθηνότερες και λιγότερο επίμαχες από ηθική και κοινωνική άποψη.

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε, όπως και με τη Ντόλι, αφορούσε τη λήψη δερματικών κυττάρων από έναν ενήλικο δότη και την τοποθέτηση του πυρήνα με το DNA σε ένα ωάριο λήπτη από όπου είχε αφαιρεθεί το δικό του DNA.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Όρεγκον, σύμφωνα με το "Nature", κατάφεραν να αναπτύξουν το κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης (περίπου 150 κύτταρα, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε ποτέ ξεπεραστεί το στάδιο των 12 κυττάρων). Το στάδιο αυτό θεωρείται επαρκές για να αποτελέσει πηγή βλαστικών κυττάρων.

Η νέα εξέλιξη εγείρει εκ νέου το ζωτικό ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτή -και επιτρεπτή από βιοηθική σκοπιά- η πλήρης κλωνοποίηση ενός ανθρώπου πέρα από το στάδιο του εμβρύου. Οι Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να προχωρήσουν την κλωνοποίηση του ανθρώπινου εμβρύου έως το στάδιο των πέντε ημερών, όμως αυτό απέχει ακόμα πάρα πολύ από την επιτυχή γέννηση ενός κλωνοποιημένου μωρού από μια γυναίκα.