Ιδιωτική εταιρεία διεκδικεί το ελαττωματικό γονίδιο της Τζολί

Ακούγεται ίσως παράδοξο, έως και ακατανόητο αλλά τα χρήματα που κρύβονται πίσω από αυτό είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Μια ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας διεκδικεί την αποκλειστικότητα επί των δικαιωμάτων του ελαττωματικού γονιδίου που οδήγησε την Αντζελίνα Τζολί στη διπλή προληπτική μαστεκτομή. Η είδηση της μαστεκτομής, την οποία κοινοποίησε η ίδια η ηθοποιός με άρθρο της προκάλεσε σωρεία σχολίων και συζητήσεων.

Η εταιρεία Myriad Genetics βρίσκεται στα δικαστήρια ζητώντας να αναγνωριστεί το αποκλειστικό της δικαίωμα έρευνας επί του γονιδίου αυτού, του BRCA1 και BRCA2. Οργανώσεις γιατρών, ασθενών και υπερασπιστών των ελευθεριών, που αρνούνται ότι δικαιώματα αποκλειστικότητας μπορεί να ισχύουν επί των γονιδίων.

Η Myriad έχει καταθέσει εννέα άδειες εκμετάλλευσης ευρεσιτεχνίας επί των δύο αυτών γονιδίων, τα οποία απομόνωσε κατά τη δεκαετία του '90, και εκ του γεγονότος αυτού διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα της έρευνας επί των γονιδίων αυτών.

Ερευνητές, γιατροί και γυναίκες που πάσχουν ή έχουν κατά το παρελθόν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών θεωρούν ότι το μονοπώλιο της Myriad Genetics εμποδίζει την ανάπτυξη και άλλων ιατρικών τεστ και την έρευνα στον τομέα αυτόν. Έχουν καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο επελήφθη τον Νοέμβριο και τον περασμένο μήνα άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.

Οι συνήγοροι της πλευράς της προσφυγής υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την κίνηση της Τζολί, η οποία αναφέρθηκε στο άρθρο της στους Νew York Times στο απαγορευτικό για ορισμένες γυναίκες κόστος της εξέτασης για τον εντοπισμό των γονιδίων αυτών.

Το 20% των γονιδίων έχουν δικαιώματα παντέντας

Η 37χρονη ηθοποιός ανήκει στο 0,2% των γυναικών που έχουν τα ελαττωματικά αυτά γονίδια. Στην περίπτωσή της, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού ήταν 87% και των ωοθηκών 50%. Για τις γυναίκες που δεν έχουν τα γονίδια αυτά, ο κίνδυνος να προσβληθούν από αυτούς τους τύπους καρκίνου είναι 10%.

Για την Myriad Genetics, το θέμα είναι οικονομικό. Η εταιρεία έχει επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη αυτών των τεστ (BRACAnalysis), τα οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της προσφέρουν "την υψηλότερη ποιότητα και τα ταχύτερα αποτελέσματα".

Σύμφωνα με την εταιρεία, το 95% των Αμερικανών ασθενών έχουν πρόσβαση στο τεστ μέσω της ιατρικής τους ασφάλισης, με κόστος 100 δολάρια κατά μέσο όρο και προβάλλει το επιχείρημα ότι ο νόμος του 1952 περί δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνει "ό,τι είναι προϊόν της ανθρώπινης επινοητικότητας".

Άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιούν επίσης οι εκπρόσωποi της Myriad Genetics είναι ότι η εταιρεία δεν είναι η μόνη που διατηρεί πατέντα για μεμονωμένες αλληλουχίες του DNA.

Περί το 20% των 24.000 ανθρωπίνων γονιδίων επιβαρύνεται με πατέντες, ορισμένες από τις οποίες συνδέονται με την νόσο του Αλτσχάιμερ ή διάφορους τύπους καρκίνου. Τα δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης ανήκουν ορισμένες φορές σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα που φροντίζουν να τα διατηρούν εντός της δημόσιας σφαίρας για να εμποδίσουν ιδιωτικές εταιρείες να τα οικειοποιηθούν.

Τα δικαιώματα της Myriad Genetics λήγουν σε δύο χρόνια, αλλά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται στο τέλος του Ιουνίου.