Πέντε τρόποι να ψάξεις δουλειά χωρίς να εξαγριώσεις το αφεντικό σου

Πέντε τρόποι να ψάξεις δουλειά χωρίς να εξαγριώσεις το αφεντικό σου

Οι συμβουλές που δίνουν ειδικοί στα εργασιακά

H περσινή κωμικοτραγική ιστορία της Ja'Naea Modest από το Ιλινόις των ΗΠΑ ένα πράγμα φανερώνει: Πως η αναζήτηση δουλειάς ενώ έχεις δουλειά, μόνο απλή δεν είναι ως διαδικασία.

Η 33χρονη είχε πάει σε μια επαγγελματική έκθεση, ψάχνοντας καλύτερη θέση εργασίας και ξαφνικά είδε τον εαυτό της σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό να τη βιντεοσκοπούν, ενώ συνομιλούσε με πιθανούς εργοδότες!

Ευτυχώς, την κράτησε τη θέση της, το πάθημά της λειτουργεί ωστόσο ως παράδειγμα, για τους κινδύνους που καραδοκούν, όταν ψάχνεις να αλλάξεις δουλειά.

Αυτό υποδεικνύει ο συγγραφέας και ειδικός στα εργασιακά Wayne Breitbarth, πως λίγη προσοχή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν υπάλληλο. Να και τι πρέπει να κάνουμε για να τη βγάλουμε καθαρή.

Χρησιμοποίησε το LinkedIn διακριτικά: Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει όποιος αναζητεί νέα θέση εργασίας, είναι να φτιάξει το προφίλ του στο επαγγελματικό κοινωνικό μέσο. «Μην το παρακάνετε προφανές, ότι ψάχνετε δουλειά», τονίζει ο Breitbarth, αν αυξηθεί δηλαδή δραματικά η δραστηριότητά σας στο LinkedIn, αυτό λειτουργεί ως ένδειξη για το τωρινό σας αφεντικό.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ρυθμίσουμε στο προφίλ μας, ώστε να μη φαίνονται οι αλλαγές που κάνουμε στη σελίδα μας, απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις δηλαδή για τα profile changes, ώστε να περνούν απαρατήρητα.

Αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια: «Οι σχετικές εταιρίες είναι συνηθισμένες στο να διατηρούν τη διακριτικότητα κατά την αναζήτηση και ξέρουν καλά πώς να επικοινωνούν μαζί σου, ακόμα και στη δουλειά σου, χωρίς να εγείρουν υπόνοιες», λέει εδώ η σύμβουλος καριέρας Toni Patterson.

Προσοχή στις συνεντεύξεις: Επειδή κανένας υποψήφιος δεν θέλει να καταλήξει στην τηλεόραση, η προσοχή είναι εδώ επιβεβλημένη. Όπως συμβουλεύει η ιδιοκτήτρια της D&S Professional Coaching, Debra Boggs, το ντύσιμο προδίδει εδώ αρκετούς. Αν ξαφνικά αρχίσεις να φοράς τα καλά σου στον εργασιακό χώρο, επειδή έχεις μετά εκείνη τη συνέντευξη για δουλειά, αυτό θα το καταλάβουν σιγά-σιγά όλοι και θα γίνεις το κουτσομπολιό του γραφείου.

Προσοχή πότε κανονίζεις την επαγγελματική συνάντηση: Η Debra Boggs προτείνει να παίρνεις τη μέρα άδεια, ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς ανενόχλητος στις υποχρεώσεις της συνέντευξης χωρίς να κοιτάς συνεχώς το ρολόι σου. Αν βάζεις τα επαγγελματικά ραντεβού κοντά στο τέλος του ωραρίου, φρόντισε να μην το παρακάνεις με όλα αυτά τα «έκτακτα» που σου συμβαίνουν…

Μην κάνεις την επικοινωνία από την τωρινή σου δουλειά: Μπορεί αυτή η μονίμως κλειστή αίθουσα συσκέψεων να μοιάζει ιδανική για μια τηλεφωνική συνέντευξη ή ένα video conference, δεν αξίζει όμως το ρίσκο, υποδεικνύει πάντα η Boggs. Το ίδιο ισχύει και για τον υπολογιστή του γραφείου, μην τον χρησιμοποιείς για αναζήτηση δουλειάς. Και μη δίνεις φυσικά το επαγγελματικό σου email στους πιθανούς εργοδότες σου!