Εφηβεία και αντισύλληψη

Είσαστε σχεδόν σίγουρη πως το παιδί σας έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή και φυσικά έχετε αγχωθεί για το αν παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Όταν όμως προσπαθείτε να του ανοίξετε κουβέντα για αυτό το θέμα, εκείνο αντιδράει. Αναρωτιέστε εάν πρέπει με κάποιο τρόπο να του δώσετε εσείς το προφυλακτικό; 

Οι σημερινοί έφηβοι είτε σε κάποια διαφήμιση στην τηλεόραση, είτε σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης για τον ιό του aids, είτε από κάποιο φίλο τους, σίγουρα έχουν ακούσει για το προφυλακτικό και εάν είναι προετοιμασμένοι σωστά από τους γονείς τους και αποφασισμένοι να μη θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο ξέρουν πώς να προμηθευτούν ό,τι τους χρειάζεται. Από την άλλη πλευρά, η σεξουαλικότητα των ανήλικων παιδιών αφορά και τους γονείς τους για αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αφήνουν μόνα τους. Ωστόσο πρέπει να κρατούν μια απόσταση, να μην είναι αδιάκριτοι και παρεμβατικοί.    

Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση

Δεν πρέπει να προτείνετε στο παιδί σας το προφυλακτικό ή κάποιο άλλο μέτρο αντισύλληψης. Ακόμα και αν η πρότασή σας γίνεται με σκοπό να προστατέψετε το παιδί σας, υπάρχει κίνδυνος να το εκλάβει ως εισβολή στα προσωπικά του και φυσικά να ακολουθήσει μεγάλη αναστάτωση.

Είναι προτιμότερο να είσαστε διαθέσιμη για αυτά τα θέματα, να απαντάτε στις ερωτήσεις του και να του δίνετε όποιες πληροφορίες χρειάζεται.

Με κάθε ευκαιρία όμως θα πρέπει να επαναλαμβάνετε στο παιδί σας πως δεν πρέπει να προσφέρει κανείς το σώμα του σε οποιονδήποτε και πως εγκυμονούν κίνδυνοι για αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες προστασίας.