Ανοίγει και πάλι το Paris Luxor

Μια νέα εποχή ξεκινά για τον θρυλικό κινηματογράφο Louxor στο Παρίσι. Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια σιγής, οι εντυπωσιακές του αίθουσες θα γεμίσουν και πάλι ζωή για τους λάτρεις της έβδομης τέχνης.

Τα εγκαίνια του σηματοδοτούν την αναβίωση ενός ξεχασμένου, αλλά πολύ σημαντικού κομματιού της πολιτιστικής κληρονομιάς της γαλλικής πρωτεύουσας, που θα προστεθεί σίγουρα στην λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης για τον επισκέπτη. Το επιβλητικό κτίριο χτίστηκε το 1921 και η νέο αιγυπτιακή αρχιτεκτονική του αποτελεί ένα σταυροδρόμι στα σύνορα του 9ου, 10ου και 18ου διαμερίσματος της πόλης.

Υπήρξε ένας επιτυχημένος κινηματογράφος από το 1920 έως το 1970 και τη δεκαετία του ’80 πωλήθηκε σε ιδιώτη που το μετέτρεψε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Το 1988 έκλεισε και παρέμεινε εγκαταλελειμμένο μέχρι τη στιγμή που η δημοτική αρχή του Παρισιού αποφάσισε την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του ως κινηματογράφου, καθίστωντας το δημόσιο κτίριο με σημαντικό πολιτιστικό ρόλο στην περιοχή.

Η εντυπωσιακή κατασκευή του Louxor, με τις ψηφιδωτές στήλες το κατέταξε στα διστηρητέα κτίρια το 1981 και το έσωσε από την κατεδάφιση. Μετά από μια διαδικασία ανακαίνησης που κράτησε δύο χρόνια, το εντυπωσιακό χρυσό και μαύρο ψηφιδωτό από λουλούδια, φίδια και σκαθάρια που υπήρχε στην πρόσοψη έχει επανέλθει πλήρως στη μορφή που είχε το 1920.

Το εκθαμβωτικό του εσωτερικό έχει κερδίσει και πάλι την παλιά του δόξα και φιλοξενεί τρεις αίθουσες. Το ταβάνι της μιας από αυτές είναι ζωγραφισμένο ώστε να αναπαριστά τον νυχτερινό ουρανό, σύμφωνα με το στυλ των αιγιπτιακών τάφων.

Ο κινηματογράφος θα ειδικεύεται σε ταινίες τέχνης και θα φιλοξενεί φεστιβάλ κινηματογράφου, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σχετικά με το σινεμά, όπως παιδικές ταινίες και ανάγνωση παραμυθιών.

Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ