Στα άκρα η σύγκρουση Τουρκίας-Συρίας για την επίθεση στο Ρεϊχανλί

Οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα το Σάββατο στην πόλη Ρεϊχανλί της νότιας Τουρκίας, έφθασαν σήμερα τους 51, αδηγώντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Δαμασκού στα άκρα.

 "Δυστυχώς 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις ", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός  Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε για μια ακόμα φορά "ότι οι δράστες θα πληρώσουν ακριβά αργά ή γρήγορα για τα εγκλήματά τους".

Η Συρία δήλωσε σήμερα έτοιμη να συνεργαστεί με την Άγκυρα σε μια "κοινή και διαφανή" έρευνα που θα ρίξει φως στη διπλή βομβιστική επίθεση προκειμένου  “να ανακοινωθεί η αλήθεια στο συριακό και τον τουρκικό λαό" . 

Από την πλευρά της, η Τουρκία απέρριψε κατηγορηματικά  την προσφορά του "παράνομου" καθεστώτος της Δαμασκού . "Η σημερινή κυβέρνηση στη Δαμασκό είναι παράνομη. . . πώς θέλετε λοιπόν να αναγνωρίσουμε μια κρατική δομή που δεν είναι αποδεκτή ακόμη και από τους κατοίκους της χώρας αυτής;", δήλωσε ο Ερντογάν  πριν από την αναχώρησή του από την Άγκυρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Άγκυρα, που έχει διακόψει τις σχέσεις της με τη Δαμασκό, θεωρεί υπεύθυνη για τις επιθέσεις στην πόλη Ρεϊχανλί μια μαρξιστική τουρκική οργάνωση που φέρεται ότι δρα για λογαριασμό του συριακού καθεστώτος. Η Δαμασκός από την πλευρά της αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση αυτή.