Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε “Β-” ο οίκος Fitch

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στη βαθμίδα “Β-” (από “CCC”) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με σταθερό outlook.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων στη σχετική έκθεσή τους οι αναλυτές του οίκου, βλέπουν την κατάσταση στην ελληνική οικονομία να εξισορροπείται, συνεκτιμώντας την “ξεκάθαρη πρόοδο” που έχει γίνει στην κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων και το γεγονός ότι η “εσωτερική υποτίμηση” φαίνεται επιτέλους να αποδίδει, έστω και αν το τίμημα ήταν ακριβό, λόγω της μειωμένης παραγωγής και της αυξημένης ανεργίας.

Και μπορεί η δυνατότητα της χώρας για ανάκαμψη να είναι ακόμα εν αμφιβόλω, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το “κούρεμα” του χρέους και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έχουν φέρει τον δείκτη οικονομικού κλίματος της Τράπεζας της Ελλάδος σε υψηλό τριών ετών, ενώ ο κίνδυνος αποχώρησης από την Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει.

Ο οίκος προβλέπει για φέτος μικρότερη από το προβλεπόμενο ύφεση, στο 4,3%, ενώ για το 2014 πιθανολογεί ισχνή ανάκαμψη σε συμφωνία με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της ΕΕ.