WSJ: Παράνομες μπίζνες Ρέστη με το Ιράν καταγγέλλει οργάνωση

Στοιχεία που αποδεικνύουν παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές ανάμεσα στον Έλληνα επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη και το ιρανικό καθεστώς αποκαλύπτει η οργάνωση UANI (United Against Nuclear Iran), η οποία έχει σαν αντικείμενο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η UANI έστειλε επιστολή στον κ. Ρέστη, στην οποία του παραθέτουν στοιχεία για μία σημαντική και ενδεχομένως πλουσιοπάροχη σχέση ανάμεσα στην First Business Bank (FBB), της οποίας είναι πρόεδρος, τον επιχειρηματία Δημήτρη Κάμπη, ο οποίος έχει μπει σε “μαύρη λίστα” για τις σχέσεις του με το ιρανικό καθεστώς, και το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο διευθύνων σύμβουλος της UANI, Μαρκ Γουάλας, επικαλούμενος έγγραφα που έχει στην κατοχή του, αναφέρει στην επιστολή: “Τα έγγραφα δείχνουν ότι εσείς, μέσω της FBB, και σε συνεργασία με τον Κάμπη, συνωμοτείτε με άτομα που δρουν εκ μέρους του ιρανικού καθεστώτος για να λειτουργήσουν ως “βιτρίνα” για το υπουργείο Πετρελαίου στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας μία “στρατηγική συμμαχία” με το καθεστώς, στο πλαίσιο της οποίας η FBB θα λαμβάνει επενδύσεις όπως φαίνεται άνω του ενός δισ. δολαρίων από τις ιρανικές αρχές. Πιο απλά, παρέχετε εκτεταμένη και κρίσιμη μεταφορά και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο ιρανικό καθεστώς και διευκολύνετε την επέκταση της πετρελαιοβιομηχανίας του, παραβιάζοντας εμφανώς το καθεστώς του διεθνούς καθεστώτος κυρώσεων”.

“Είναι ξεκάθαρο ότι εσείς και ο Κάμπης δράτε για λογαριασμό του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου, επιτρέποντας στο καθεστώς να επεκτείνει μαζικά την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει παράνομες επιχειρήσεις”, αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal.