Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα 2 δισ. ευρώ για την Κύπρο

Την πρώτη δόση της χρηματοοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από το Λουξεμβούργο, το πρώτο μέρος της δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ, εκταμιεύθηκε σήμερα, ενώ η δεύτερη δόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από την 30ή Ιουνίου.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρει ότι "τα δύο τμήματα της δόσης θα καταβληθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τις γενικότερες ταμειακές ανάγκες της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και για την αναχρηματοδότηση του χρέους".

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι "τα δάνεια του ESM συμβάλλουν ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και να αγοράσουν χρόνο για την Κύπρο. Ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξαναχτίσει την οικονομία της σε υγιή βάση".

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος θα λάβει συνολική βοήθεια ύψους 10 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίων ο Μηχανισμός αναμένεται να συνδράμει με 9 δισ. ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου με ένα δισ. ευρώ, υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από το Διοικητικό του Συμβούλιο.