Πράσινο φως απο το Eurogroup για τη διπλή δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Διπλή δόση ύψους 7,5 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup για την Ελλάδα κατά τη σημερινή του προγραμματισμένη συνεδρίαση, με την επισήμανση ότι θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, ενέκριναν για την Ελλάδα τις δόσεις του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ ευρώ. Η πρώτη δόση θα εγκριθεί τις επόμενες μέρες από το Euro Working Group και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα γίνει τον Ιούνιο του 2013 και θα συνδέεται με την επίτευξη των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές αρχές με την τρόικα.

Λίγο μετά την καταρχήν έγκριση της διπλής δόσης , ο υπ. Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, δήλωσε ότι “η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση”  και τόνισε ότι το κλίμα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν “διθυραμβικό” για τη χώρα και “καλύτερο παρά ποτέ”.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η πρώτη δόση του Μαΐου θα εκταμιευθεί εντός των επομένων ημερών, ενώ η επόμενη δόση αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά, καθώς και με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup για την Ελλάδα, χαιρετίζει τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για την επικαιροποίηση του προγράμματος μεταρρυθμισεων και αναγνωρίζει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το μνημόνιο, ενώ συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για τη δέσμευσή τους στο πρόγραμμα και εκφράζει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πλέον είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η άμεση και πλήρης εφαρμογή όλων των υπολειπόμενων μεταρρυθμιστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιουνίου, τα οποία θεωρούνται σημαντικά για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για περισσότερη καινοτομία και πιο ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είχε δώσει νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοπονδιακό Κοινοβούλιο.
 
"Η τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο", επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά, όπως λέει, "αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα".
 
"Εν όψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα", αναφέρεται στην επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.

Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη, ενώ υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Πάντως, νωρίτερα η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία είχε προκαλέσει ανησυχία, καθώς κάνει ξεκάθαρα λόγο για νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τη διετία 2014-2015, τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-2016, αλλά αντιθέτως έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, επικαλούμενοι και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14.