“Αν η ατιμία ήταν φορολογικά έσοδα, η Ελλάδα μπορεί να ήταν ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος των προβλημάτων της”, σχολιάζει σε άρθρο της για την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή η εφημερίδα New York Times.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η φοροαποφυγή βρίσκεται στην καρδιά της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης της Ελλάδας, όμως ακόμα και η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δε φαίνεται να αποδίδει, καθώς η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που οφείλονται στο Δημόσιο.
Μάλιστα, ο αρθρογράφος Λάντον Τόμας σχολιάζει ότι η “σταυροφορία” εναντίον της φοροδιαφυγής δείχνει στοχευμένη όχι στη συγκέντρωση χρημάτων, αλλά στη δίωξη γνωστών προσώπων, όπως ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αρκετοί πρώην υπουργοί.
Όπως σημειώνεται, από τα περίπου 13 δισ. ευρώ που χρωστούν στο Δημόσιο οι 1.500 μεγαλύτεροι φοροοφειλέτες, τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν εισπραχθεί μόλις 19 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, “αν οι 1.500 μεγαλύτεροι φοροοφειλέτες πλήρωναν, η κυβέρνηση θα διέγραφε εύκολα το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό που χρωστάνε οι φορολογούμενοι όλων των βαθμίδων ανέρχεται στα 55 δισ. ευρώ.
Στο άρθρο περιλαμβάνονται και δηλώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος προτείνει κάποιοι παραβάτες των διατάξεων περί φορολογίας να τιμωρούνται με κατ' οίκον περιορισμό ή να τους επιτρέπεται να παραχωρήσουν στο Δημόσιο την περιουσία τους για να μην καταδικαστούν. “Πρέπει να τιμωρήσουμε αυτούς που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια. Αλλά θέλω να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε περισσότερο απ' όσο θέλω να τους βάλω στη φυλακή”, τονίζει.