Η άσκηση, φάρμακο για την κατάθλιψη

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) , είτε μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, σύμφωνα με στοιχεία  μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Psychiatric Practice”. 
 
Υπάρχουν πλέον επαρκή ερευνητικά δεδομένα που παρέχουν ειδική καθοδήγηση σχετικά με το πώς και ποια μορφή άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία ασθενών με κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η άσκηση αποτελεί μία από τις αποτελεσματικές εναλλακτικές και φτηνές θεραπείες για τις καταθλιπτικές διαταραχές, ιδιαίτερα στους ασθενείς που δεν καταφέρνουν να θεραπευτούν με τις ήδη υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες. 
 
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η αερόβια άσκηση είναι η προτιμώμενη μορφή άσκησης για τους ασθενείς με MDD. Όσον αφορά τη συχνότητα και τη διάρκεια  οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς να συμμετέχουν σε τρεις  έως πέντε συνεδρίες άσκησης την εβδομάδα, για 45 έως 60 λεπτά ανά συνεδρία. Από την σκοπιά της έντασης, συνιστούν την επίτευξη του 50-85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας του ατόμου.
 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της άσκησης. Ωστόσο, ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Τσαντ Ρεθόρστ, τόνισε ότι το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον δέκα έως δώδεκα εβδομάδες για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη αντικαταθλιπτική δράση.
 
Μερικοί άνθρωποι ωστόσο αναρωτιούνται κατά πόσον οι ασθενείς με MDD θα είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα άσκησης. Οι ειδικοί απαντούν ότι μόνο 15% των ασθενών “παραιτήθηκε” από ένα πρόγραμμα άσκησης συγκριτικά με όσους εγκατέλειψαν άλλες μεθόδους ψυχοθεραπείας ή σταμάτησαν την φαρμακευτική τους αγωγή.