Αυστηρή κριτική όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στον ΣΕΒ, άσκησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην ετήσια συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, επικρίνοντας τη μεν κυβέρνηση για επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, τους δε βιομήχανους για την απουσία τους από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στους βιομηχάνους, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας και ανθρωπιστικής κρίσης και πρόσθεσε ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε αν δε συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως μέχρι χθες.
“Η απουσία σας από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αδικαιολόγητη. Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον ΣΕΒ να επανεξετάσει αυτή την απόφαση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι το κόμμα του θέλει να ανασυγκροτήσει την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα, που άλλοι διαλύουν και αυτό, όπως σημείωσε, “δεν είναι δυνατό να γίνει και δεν θα γίνει, με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις”. Τόνισε μάλιστα ότι “Ανάπτυξη = Δημοκρατία + Επενδύσεις”.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, σημείωσε πως “ζούμε μια περίοδο μύθων”, εξηγώντας: “Μύθος ότι βγαίνουμε από το τούνελ, μύθος ότι αρχίζει η ανάπτυξη, μύθος ότι κάμπτεται η ανεργία, μύθος ότι υπάρχει αποδοχή των θυσιών από την κοινωνία, μύθος ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί την πολιτική σταθερότητα, μύθος ότι όλα εν γένει αλλάζουν προς το καλύτερο”.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «αυτή η στρατηγική της μυθολογίας πιθανόν να σχετίζεται με εκλογικά σχέδια, βασικά όμως εκφράζει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και της πολιτικής της” και πρόσθεσε ότι “στο ψέμα, την εξαπάτηση, τη διαστρέβλωση καταφεύγουν καθεστώτα αυταρχικά, διεφθαρμένα και κυρίως αποτυχημένα”.
Απαντώντας στα όσα λέγονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κούρεμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως “αν αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση είναι ένα νέο κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές, πρέπει να είναι προετοιμασμένη πως αυτό θα συνοδευτεί με ένα πακέτο τόσο σκληρό, όσο δεν έχουν ακόμη και οι ίδιοι φανταστεί”.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη “μεταμνημονιακή εποχή”, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε μεγάλες, άμεσες πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας:
1. Ακύρωση του καταστροφικού μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.
2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση, με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.
4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας.
5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.
Ειδικά για το κομμάτι που αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως είναι διαφορετικό πράγμα η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που συμμετέχει και αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο και άλλο πράγμα η “πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας”. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τέλος “στην ψευδώνυμη επιχειρηματικότητα των αποκρατικοποιήσεων, που είναι ο πνεύμονας της κρατικοδίαιτης διαπλοκής”, αλλά θα στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα.