Ανακαλύπτοντας την Ινδική μουσική

Στις 24 Μαϊου, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών παρουσιάζει μια βραδιά με τρία jugalbandi, δηλαδή ντουέτα δεξιοτεχνών ίσης αξίας που προκαλεί την ανάπτυξη ενός μουσικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ οργάνων της ίδιας ή άλλης οικογένειας ή μεταξύ μουσικών διαφόρων παραδόσεων (π.χ. της Καρνάτακα ή του Ινδουστάν).

Το sarengi είναι το κυριότερο τοξωτό έγχορδο της ινδουστανικής παράδοσης, φημισμένο για το ηχόχρωμα του που προσεγγίζει την ανθρώπινη φωνή, και ένα από τα αρχαιότερα ινδικά έγχορδα.

Τα άλλα δύο όργανα, με τα οποία θα κλείσει η βραδιά, είναι τα tablas και το sreekhol, πήλινο κρουστό που παίζεται και από τις δύο πλευρές του.
Σε όλα τα μέρη παίζει tablas ο Σουμπχανκάρ Μπανερζή, ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς, ο οποίος επιμελήθηκε και το πρόγραμμα της συναυλίας. Ο Γκόπαλ Μπουρμάν θεωρείται ο κορυφαίος ερμηνευτής sreekhol στην Ινδία. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπανερζή φέρουν τον τιμητικό τίτλο του pandit, δηλαδή του δασκάλου. Ο Μουράτ Αλί Χαν φέρει τον αντίστοιχο τίτλο ustad (για τους μουσουλμάνους).

Μεταξύ των ντουέτων θα υπάρχουν διαλείμματα κατά τα οποία θα προσφέρονται ινδικά εδέσματα.

Ώρα ένερξης: 21:00

Εισιτήρια: Από 10 ευρώ

(Λεωφόρος Συγγρού 107-109)