Μήνυμα ότι οι πολιτικές εθνικής περιχαράκωσης που προωθεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ανώδυνη, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το Brexit.
Ο πρωθυπουργός είπε, ότι αναφορικά με το Brexit «πήραμε μια καθαρή απόφαση» και επεσήμανε ότι «η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην απόφαση για την έξοδο από την ΕΕ, αναδεικνύει το γεγονός, ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης, καμία εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι συλλογικά στην ΕΕ, δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γόνιμη».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εξαιρετικά δύσκολο δρόμο και για τη Βρετανία και την ΕΕ. Υπογράμμισε ευρύτερα το συμπέρασμα, ότι «ο δύσκολος μεν δρόμος, που μπορεί όμως να έχει μια προοπτική, είναι μέσα από την προσπάθεια εντός του πλαισίου της ΕΕ να δώσουμε συλλογικές λύσεις και μάλιστα προοδευτικές λύσεις». Τόνισε δε, ότι «η περιχαράκωση και η φοβικότητα δεν οδηγούν πουθενά».
Σημείωσε ότι «και στο Brexit βλέπουμε, ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα της Ευρώπης, το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης μέσα από την αναζήτηση δύσκολων δρόμων συλλογικών λύσεων και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, έχει καταφέρει με δυσκολίες, αγώνες και θυσίες του λαού να γίνει χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και να εκπλήξει τους εταίρους της σε ό, τι αφορά την απόδοση της οικονομίας».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη στρατηγική σχέση ΕΕ-Κίνας και την οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι η χώρα μας παίζει θετικό ρόλο, διότι, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι πια ένα θετικό παράδειγμα στην οικονομία, που κατάφερε να βγει από μια δύσκολη και πολυετή κρίση και πλέον από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης». «Στρατηγικό ρόλο παίζει και σε ό,τι αφορά στη στρατηγική σχέση ΕΕ-Κίνας», πρόσθεσε, «ιδιαίτερα όσον αφορά στη διασυνδεσιμότητα, με το λιμάνι του Πειραιά».
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, είπε ότι είχε την ευκαιρία να τους μεταφέρει και το κλίμα της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ, που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που -όπως σημείωσε- δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε, ότι παραμένουν σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης.